Les deu obres més cares del segles XX
Les deu obres més cares del segle XX / À Punt NTC

FOTOGALERIA | La Marilyn de Warhol bat tots els rècords i es converteix en l’obra del segle XX més cara subhastada mai

Malgrat vendre’s per 195,04 milions d’euros, la transacció s’ha tancat per vora cinc milions menys de les estimacions inicials de Christie’s

À Punt NTC
10 de maig 2022 - 10:24

Un retrat de Marilyn Monroe que va fer Warhol ha batut tots els rècords de l’art contemporani i s’ha convertit aquesta matinada en l’obra més cara del segle XX que s'ha comprat en una subhasta. La serigrafia d’un dels principals referents del pop art s’ha venut per 195,04 milions de dòlars. 

Malgrat tractar-se d’una xifra astronòmica, està per davall de les expectatives inicials de Christie’s, que estimava un preu de 200 milions de dòlars. 

Per ara, es desconeix qui ha adquirit aquesta icònica peça. La venda ha estat a càrrec de la Fundació Thomas i Doris Ammann, creada per un dels majors magnats d'art contemporani i filantrop, amic d'Andy Warhol i comprador de bona part de les seues obres.

Aquesta fundació s’ha compromés a destinar l'import de la venda de Shot Sage Blue Marilyn a projectes sanitaris, educatius i de millora de les condicions de vida de la infància. Uns projectes que es podran finançar no només amb la venda d’aquest quadre de 101 per 101 centímetres de Warhol, sinó també per la d’altres 35 obres de les quals s’ha després aquesta fundació. 

Es tracta d’una obra icònica no solament pel seu autor, ni per la polifacètica artista a qui va retratar, sinó també per ser un exponent internacional del pop art. De fet, Christie’s no ha escatimat qualificatius i ha arribat a comparar el mig somriure de Marilyn amb un altre igualment enigmàtic: el de la Mona Lisa de Leonardo da Vinci. 

És més, Christie’s vinculava el somriure de l'actriu americana immortalitzat per Andy Warhol a la Venus de Milo, una de les escultures més emblemàtiques de l’art grec que ha perdurat fins als nostres dies, o al bust de Nefertiti, en referència a les dones que han marcat la història de l'art.

Retrat pòstum

El 1964 Warhol va crear aquest retrat de Marilyn Monroe, en què segons ell mateix va reconéixer jugava "violentament" amb els colors, a partir del cartell de la pel·lícula Niàgara, que protagonitzava l’actriu, que havia mort dos anys abans. 

A pesar del negoci econòmic que s’ha generat al voltant de Shot Sage Blue Marilyn, s’estima que no és l'obra d'art més cara que s'ha comprat al mercat. És probable que en l'àmbit privat altres obres d’art hagen superat aquesta xifra. 

Fins ara, el quadre que més s’havia aproximat en una subhasta als 195,04 milions que s’han pagat pel retrat de Marilyn havia sigut Les dones d’Alger (Versió O), que va eixir de la mà de Picasso i que es va vendre per 179,36 milions de dòlars l'any 2015.

Però aquesta obra del pintor malagueny no ha sigut l'única del segle XX que ha deixat la seua empremta en la mercantilització de l’art per a assolir xifres desorbitades. En la fotogaleria següent fem un repàs per les obres d’art que han assolit els majors preus al mercat, tant públic com privat. 

Altres Imatges

stats