Les fogueres il·luminen el litoral per a reviure les tradicions de la nit de Sant Joan

Molts aprofiten les brases per a cremar desitjos o els apunts del curs escolar que deixen enrere, mentre que a altres els ha permés torrar les xulles del sopar

Un grup d'estudiants, que passava la nit de Sant Joan a la platja de Castelló, crema els apunts del curs
Un grup d'estudiants, que passava la nit de Sant Joan en una platja de Castelló, crema els apunts del curs / À Punt NTC

Amb la tradició de les ones i les fogueres marcant el pas de la nit i amb les xulles i l’embotit sobre la taula. Així va ser, en molts casos, la nit de Sant Joan per als milers de valencians que es van desplaçar fins a la platja per a complir les supersticions que d’esta nit. Des de Vinaròs fins al Pilar de la Foradada, allà on els ajuntaments ho permetien, les fogueres van donar llum a una nit que s’ha allargat fins a les primeres clarors del dia.

Entre les tradicions més repetides, la de botar set ones a la mitjanit, cremar en les brases els desitjos o el roín viscut en els últims mesos. I precisament este últim motiu era el que argumentaven molts estudiants que havien superat la selectivitat enguany per a cremar els apunts de batxiller, com indicava a À Punt un estudiant que havia acudit al Postiguet d’Alacant.

Gent celebrant la nit de Sant Joan a Alacant
Gent celebrant la nit de Sant Joan a Alacant / À Punt

Era el mateix anhel que manifestava un altre estudiant, en este cas de quart d’ESO, que passava la nit de Sant Joan en una platja de Castelló de la Plana. “Cremaré els apunts de quart d’ESO, per a entrar en potència el pròxim curs i millorar les notes”, admetia davant les càmeres d’À Punt.

Foguera a la platja de Castelló de la Plana
Foguera a la platja de Castelló de la Plana / À Punt

Més enllà de l’element per a canalitzar els desitjos, les fogueres que s’han encés al llarg del litoral valencià han permés preparar el menú del sopar. L’oloreta a carn torrada s’imposava, per moments, a l’olor de salnitre que desprén la mar.

Les colles d’amics que es reunien al voltant de les fogueres apostaven per les xulles o l’embotit, una tradició de la qual participaven fins i tot famílies nou vingudes, com explicava a À Punt una família colombiana que festejava la nit de Sant Joan.

I és que a esta tradició també s’han volgut sumar els visitants. Era el cas de Bianca, que viu a un poble murcià que també celebra la nit de Sant Joan, però enguany aprofitava la visita a Alacant per a anar al Postiguet.

Més de 130.000 persones a València

En la platja de la Malva-rosa de València, l'única de la capital on estaven permeses les fogueres, molts assistents es mostraven sorpresos per la gran afluència de gent. “Hi ha molta més gent de la que m’esperava”, afirmava una jove que per primera vegada vivia la nit de Sant Joan vora mar. Fonts municipals apunten que més de 130.000 persones es van concentrar en la platja i la previsió és, al llarg del dia, recollir fins a 65.000 quilos de residus.

Castell pirotècnic de la nit de Sant Joan a València
Castell pirotècnic de la nit de Sant Joan a València / À Punt

La nit de Sant Joan té un caràcter especial a Xàbia, que la festeja amb les fogueres, que encén la reina de les festes i després van botant els quintos. La tradició, que enguany complia 75 anys, com recordaven alguns dels participants a À Punt, acaba amb una gran foguera, on es cremen trastos i que dona pas a un correfoc i una discomòbil que s’ha allargat bona part de la matinada. 

Celebracions de la nit de Sant Joan a Xàbia
Celebracions de la nit de Sant Joan a Xàbia / À Punt

També et pot interessar

stats