Almenys 22 detinguts en una nit de Sant Joan cada vegada més massiva

Les platges valencianes s'omplin de gom a gom al voltant del foc i la música i envoltades per un ample cordó policial

Un jove salta una foguera a la platja de la Malva-rosa, a València
Un jove salta una foguera a la platja de la Malva-rosa, a València / Manuel Bruque (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de juny 2024 - 09:28 Actualitzat: 24 de juny 2024 - 11:57

La nit de Sant Joan a la Comunitat Valenciana s'ha saldat amb almenys una vintena de persones detingudes a diverses platges, segons el balanç preliminar facilitat per la Policia Nacional i que abasta de moment els municipis costaners de la província de València. En general, ha sigut una jornada tranquil·la i sense grans incidents als arenals valencians, que ha congregat centenars de milers de persones de nord a sud del territori per a celebrar la nit més màgica —i curta— de l'any. Sols al Cap-i-casal, l'Ajuntament ha calculat una afluència de 140.000 persones en les platges de la Malva-rosa i el Cabanyal, la més massiva registrada fins ara.

Des de Vinaròs fins al Pilar de la Foradada, al litoral s'han repetit les escenes de gent gaudint de la festa i del sopar de pa i porta. Foc i aigua s'han conjugat en una cita multitudinària i marcada per la tradició, amb diversos rituals. D'un costat, llançar a les fogueres —on estaven permeses— tots els records roïns perquè el foc els devore. D'altre, hi ha qui creu que banyar-se els peus a la mar i botar set ones ajuda a purificar el cos i fa fora les energies negatives.

Creences i simbolisme a banda, la tònica ha sigut la normalitat a totes les localitats, amb les més poblades com València i Alacant —que hui viurà el dia gran de la festa de les Fogueres amb la Cremà— blindades per amples dispositius per a garantir la seguretat. Agents de Policia Nacional i de les diverses policies locals s'han coordinat per a patrullar els passeigs marítims, vigilar els accessos als arenals i garantir que els assistents no hi entraren vidres o qualsevol altre objecte perillós.

A falta de conéixer dades sobre Alacant, la jornada s'ha saldat amb 22 persones arrestades entre València, Gandia i Sagunt. També s'han alçat 107 actes per droga i 21 per armes a estes tres demarcacions. En total, els agents de la Policia Nacional han hagut d'identificar 498 persones a València, 139 a Gandia i 43 a Sagunt.

A més, l'àrea de Seguretat de l'Ajuntament de Castelló de la Plana ha notificat que els bombers hagueren de rescatar una persona de l'aigua, enfront del xiringuito Habalula, que va haver de ser ingressada a l'Hospital General de la ciutat. La nit ha congregat unes 40.000 persones en les platges del Grau, segons càlculs del consistori, i ha finalitzat amb un correfoc pel passeig.

A esta hora del matí en l'endemà, les platges ja han recuperat la normalitat després de les multitudinàries celebracions de Sant Joan. Durant la matinada, els serveis de neteja han treballat a estall per a endreçar l'espai on fins fa no res hi havia fogueres i festa. La previsió a València, per fer-se una idea de la magnitud, és arreplegar més de 65 tones de residus.

També et pot interessar

stats