Les fogueres guanyadores recullen el testimoni del seu triomf

La comissió de Florida-Portatge rebutja emportar-se el banderí del seu monument, en un gest de disconformitat amb el veredicte del jurat

Monument de Diputació-Renfe, que ha triomfat en Especial
Monument de Diputació-Renfe, que ha triomfat en Especial / Jaume R. Lloret
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de juny 2023 - 13:03 Actualitzat: 22 de juny 2023 - 16:32

Després de l’eufòria, les fogueres vencedores han assaborit la victòria. La victòria que testimonien els banderins que acrediten quins són els millors monuments de les Fogueres d’enguany i que 88 comissions han recollit aquest dijous. La foguera que feia 89, la de Florida-Portatge, ha rebutjat emportar-se el del seu monument, el del segon premi, en una mostra de rebuig amb el veredicte del jurat, no exempt de polèmica enguany.

Amb aquest gest, la comissió, que sí que s'ha endut la resta de banderins, ha volgut mostrar la seua disconformitat amb el veredicte del jurat, que en un cas d'empat a 88 punts entre el monument d'aquesta comissió i la de Diputació-Renfe, ha donat la victòria a aquesta segona. Algunes fonts apunten que la victòria ha anat a Diputació-Renfe sense que el president del jurat, que en aquest cas era el representant de Florida-Portatge emetera el seu vot de qualitat.

La comissió Diputació-Renfe després d'arreplegar el primer premi de la categoria especial
La comissió Diputació-Renfe després d'arreplegar el primer premi de la categoria especial / Federació de Fogueres

Informe acabat, però no han transcendit les conclusions

Per a aclarir qualsevol dubte, la regidoria de Festes ha encomanat un informe que, vora les dues del migdia, l'edil responsable d'aquesta àrea, Cristina Cutanda, assegurava no haver llegit encara. Cutanda ha afegit que aquest escrit es faria arribar a la comissió de Florida-Portatge, disconforme amb el veredicte. En preguntar-li els periodistes si aquest informe sobre l'actuació del jurat es farà públic, Cutanda s'ha limitat a dir que, donat que el jurat és un òrgan autònom, el seu informe es farà públic "si ho decideix el jurat".

La regidora de Festes ha assenyalat que l'Ajuntament "estudiarà les bases del jurat" que qualifica els monuments per a veure "si hi ha manera de millorar el conflicte d'interés per a escollir de la millor manera" les fogueres guanyadores.

Al marge de polèmiques, l’emoció i l’alegria del lliurament de premis s’ha viscut especialment entre els integrants de Diputació-Renfe, que per primera vegada s’ha coronat com a triomfadora absoluta, i entre els més menuts del El Baver-Els Antigons, que també han aconseguit la victòria dels monuments infantils.

La foguera que porta com a lema “L-Mental” ha marcat una fita històrica en la comissió Diputació-Renfe, que incorpora al seu palmarés el de millor foguera, però a més, sembla que l’artista David Sánchez Llongo s’ha convertit en talismà.

L’artista ha fet història en les Fogueres, com també ho va fer en les Falles, en portar-li a Exposició el primer premi de la secció especial, també per primera vegada en la història d’aquesta comissió, pel monument que va plantar en les passades festes.

El seu president, Carlos Ruiz, abans d'arreplegar el premi declarava a À Punt que la comissió encara està assimilant l’alegria que van experimentar en rebre la telefonada de l’alcalde d’Alacant per a anunciar-los que el seu era el millor monument de la ciutat. “Hem sentit una alegria immensa, vam veure que després de molts anys de treball finalment arribava el premi”, apuntava.

El monument, que convida a un recorregut per la creació del món i la vida humana, a través dels elements que configuren la vida, i plantegen l’escenari que obri la intel·ligència artificial, concentrava aquest dijous centenars de visitants, especialment des de mitjan matí.

D’altra banda, no per ser menuts ho han viscut amb menys entusiasme. La comissió infantil d'El Baver-Els Antigons també recollirà el premi de la millor foguera pel monument que els han dissenyat Fernando Foix i Iván Tortajada i que aquest dimarts va seduir el jurat dels monuments infantils. Amb 114 vots, el monument que du com a lema “Ara més que mai”, ha fet esclatar en alegria els menuts d'El Baver-Els Antigons.

De vesprada, els carrers del centre de la ciutat acolliran la segona jornada d’Ofrena, que tancarà la bellesa del foc, Belén Mora. Davant d’ella i des de les sis i mitja de la vesprada, està previst que desfilen des de la foguera 44 fins a la 89, a més de les cases regionals i representants de les festes d’altres punts de la Comunitat Valenciana i d’Espanya. 

També et pot interessar

stats