Barcala xifra en 140 milions d’euros l’impacte econòmic de les Fogueres a Alacant

La coincidència de Sant Joan en cap de setmana fa preveure fins a dos milions de visitants durant la setmana gran de les festes

Barcala, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí', davant la barraca Els Joanos
Barcala, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí', davant de la barraca Els Joanos / À Punt NTC

El calendari i la recuperació de la normalitat sanitària sembla que convertiran les Fogueres d’enguany, que encaren la recta final aquests dies, en unes festes "massives", que deixaran a la ciutat un impacte econòmic de 140 milions d’euros, segons les estimacions de l’alcalde, Luis Barcala. S’esperen dos milions de visitants a Alacant i, encara que queden tres dies de festes, l’ocupació hotelera i la demanda als restaurants fan pensar en unes Fogueres emblemàtiques quant al benefici econòmic que deixaran a la ciutat.

L’alcalde, durant la seua intervenció en Les notícies del matí, ha explicat que les ajudes municipals que es destinen a l’activitat de la festa, com ara, les subvencions als monuments, no són una despesa, sinó més prompte una inversió. "El reembossament que tenen les Fogueres per a la ciutat supera àmpliament els 140 milions d’euros només en la setmana gran. Tot el benefici que es genera al voltant de les Fogueres beneficia tots els alacantins i comença amb el primer euro que paga un comissionat", argumentava Luis Barcala.

Per aquesta raó, segons ha exposat l’alcalde, l’Ajuntament ha incrementat la subvenció per als monuments de les comissions i les barraques perquè "estimulen la indústria auxiliar i ajuden a elevar la qualitat dels monuments". Així les coses, al seu parer, el 2023 serà un bon any pel que fa als beneficis econòmics de la festa, afavorida per la coincidència de Sant Joan en dissabte –festiu autonòmic– i que Alacant encadene tres jornades festives seguides –divendres, dissabte i diumenge, l’endemà de la Cremà. Barcala ha recordat que l’any passat la ciutat va rebre 1,2 milions de visitants, però creu que enguany aquesta xifra "creixerà considerablement", tot apunta que fins als dos milions, "una quantitat molt significativa", segons ha puntualitzat.

"El primer cap de setmana de les festes la ciutat estava a rebentar i aquesta setmana els allotjaments estan al cent per cent d’ocupació, i en els bars i restaurants no es pot trobar una taula", apuntava l’alcalde, que també es felicitava per l’absència d’incidents destacables durant les festes d'enguany.

Informe sobre la deliberació del jurat

D’altra banda, i pel que fa a una de les polèmiques de la festa, la de l’empat a punts de dues Fogueres i el dubte d’haver-se exercit –o no– el vot de qualitat del president del jurat dels monuments, en què finalment va triomfar, amb 88 punts, la comissió de Diputació-Renfe, Barcala ha avançat que s’està elaborant un informe al llarg del matí i que permetrà conèixer "les circumstàncies en què es va produir aquesta deliberació i la decisió final del jurat".

Assegura que la deliberació del jurat "és secreta", per això ell, tot i ser alcalde, desconeix les circumstàncies d'aquesta, per això ha remés a l’informe per a saber exactament què va passar perquè la victòria se l’emportara Diputació-Renfe. Siguen quines siguen les conclusions de l’informe, Barcala ha apuntat que l’empat en la puntuació al qual poden arribar dues comissions evidencia "el nivell [artístic] al qual ha arribat Especial". 

També et pot interessar

stats