El Festival Iturbi es deslocalitza en nou municipis valencians i s'internacionalitza a Roma, Tolosa i Parma

La directora d'este certamen musical, Ana Guijarro, ha destacat que l’esdeveniment té vocació internacional

Presentació de la tercera edició del Festival de Piano Iturbi
Presentació de la tercera edició del Festival de Piano Iturbi / Raquel Abulaila

La tercera edició del Festival de Piano Iturbi viatjarà més enllà de les fronteres valencianes amb concerts a Roma, Tolosa i Parma, a més d'oferir diversos recitals en nou municipis de la província de València, inclosa la capital, amb l'objectiu de “deslocalitzar” l'art i que els seus habitants puguen gaudir de la millor música amb obres de clàssics com Bach, Chopin o Mozart, i improvisacions de jazz.

Així ho ha apuntat el diputat de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, en la presentació del certamen, realitzada en el Palau dels Scala i a la qual també ha assistit la directora del Festival Iturbi, Ana Guijarro, i els pianistes Juan Lago i Belén Navarro, que han actuat a quatre mans. La mostra va començar el 2020 com a complement del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi, que té lloc cada dos anys.

El Festival Iturbi va començar el 2020 com a complement del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi, que té lloc cada dos anys. L’edició d’enguany, que se celebrarà entre el 13 i 22 de juny, tindrà concerts en diferents escenaris de la ciutat de València, i en els municipis de Sagunt, Xàtiva, Utiel, Ontinyent, Xelva, Oliva, Alzira i Torrent.

Terol ha apuntat que el festival “viatjarà més enllà de les fronteres valencianes” i complirà així amb l’objectiu de deslocalitzar la cultura i aproximar-la als pobles de la província, perquè el veïnat puga gaudir de la millor música sense haver de desplaçar-se.

Així mateix, Guijarro ha subratllat que es pretén posar el nom del valencià Iturbi “en tot el món”. La directora del festival ha destacat també que el certamen té projecció internacional, que acull intèrprets de diferents països, i destaca per la pluralitat tant en les edats dels pianistes com en els estils musicals.

El músic Joaquín Achúcarro, qui ha intervingut a través d'un vídeo projectat en la presentació, ha assenyalat que el nom d'Iturbi està “vinculat” amb el seu viatge artístic i creixement personal: “és tot el que soc ara”. L’intèrpret oferirà el seu concert amb l'Orquestra de València, dirigida per Álvaro Albiach, el dia 21 de juny en el Palau de la Música de València. Es tracta d'un concert dedicat a la memòria de l'arquitecte José Maria García de Parets en el centenari del seu naixement i emmarcat en l'àmbit dels concerts dedicats a la seua persona en els diversos auditoris d'Espanya que van ser construïts a través dels seus projectes.

El cicle es completarà amb les actuacions del hispanoalemany Claudio Martínez Mehner, el 13 de juny en el Teatre Principal; l'argentí Nelson Goerner, el 22 de juny en el Palau de la Música; el pianista cubà Iván 'Melón' Lewis, guanyador del Latin Grammy a millor àlbum de jazz llatí en 2021, que actuarà en el Teatre Principal el 14 de juny, a més d'en els municipis de Torrent i Alzira els dies 15 i 16 del mateix mes.

També actuarà el sevillà Juan Pérez Floristán que, també a través d'un vídeo projectat en la presentació, ha declarat que té “moltíssimes ganes” de fer el concert perquè és la primera vegada que toca en aquest festival “tan important”. Així mateix, la pianista francojaponesa Akiko Ebi oferirà el seu concert en el Teatre Principal el 16 de juny.

Cicle de recitals

El cicle de recitals, que comença el 17 de maig i es prolongarà fins al 4 de setembre, inclourà els concerts dels pianistes guanyadors del XXII Concurs Internacional de Piano de València Iturbi. L'italià Elia Cecino, últim guanyador del concurs, portarà el certamen a Itàlia, concretament a l'Acadèmia d'Espanya a Roma (17 de maig) i a la Casa della Música de Parma (4 de juliol). I completarà les seues actuacions amb recitals a La Beneficència (11 de juny), Utiel (12 de juny) i Ontinyent (13 de juny).

D’altra banda, l'estatunidenc Anthony Ratinov (segon premi) oferirà els seus concerts els dies 8, 9 i 10 de juny en Port de Sagunt, Xàtiva i en La Beneficència, respectivament. Quant a la pianista estatunidenca Rachel Breen (tercer premi) actuarà també en la Beneficència (12 de juny) i a Oliva (13 de juny) i Xelva (14 de juny). Breen tancarà el cicle de recitals el 5 de setembre en el Cloitre des Jacobins de Tolosa (França).

També et pot interessar

stats