José Iturbi, el músic valencià que va triomfar a Hollywood

Recordem el pianista amb reportatges i fragments d’entrevistes d'RTVV a familiars i coneguts

Programa de 'Dossiers' dedicat a José Iturbi

José Iturbi va ser un pianista i director d’orquestra nascut a València però d’ascendència basca, conegut per la seua participació en una desena de pel·lícules de Hollywood en la dècada dels 40. Malauradament, tot i que aquestes pel·lícules el van fer molt popular, aquest exhibicionisme a l'estil de Hollywood va fer que molts melòmans tendiren a subestimar-lo com a intèrpret seriós.

Això no obstant, Iturbi és ara com ara un dels grans emblemes musicals de València. La seua memòria s’ha vist perpetuada amb la creació del Concurs Internacional de Piano Iturbi o el conservatori municipal de València amb el seu nom. Per aquest motiu recordem la importància del músic rescatant part de la documentació que es pot trobar a l’arxiu d'RTVV, com una sèrie de curtmetratges que va donar la periodista Melanie J. Hugues el 2007 a l’IVAC.

També és important mencionar les entrevistes íntegres que es van realitzar, per a fer el reportatge del programa Dossiers en el centenari del naixement d’Iturbi (en 1995), al seu nebot, Roberto O’Suillivan, i la seua secretària, Marion Seabury.

També et pot interessar

stats