Les Falles de setembre no tindran ni mascletaes ni castells al riu

Les atípiques celebracions proposades sí que tindran Plantà, Cremà, Ofrena i concurs de monuments

Guillermo Serrano
Guillermo Serrano, president de la Interagrupació de Falles, a 'Les notícies del matí'. / À Punt NTC

Ja tenim més detalls de com seran les anòmales Falles d'enguany, unes festes molt diferents i condicionades per la pandèmia. Hi haurà Plantà, Cremà, dos dies d'Ofrena, concurs de falles i entrega de premis, però la mascletà a l'Ajuntament i els castells a l'antic llit del Túria, "ara com ara són inviables pel perill d'aglomeracions i són dos dels actes que se sacrificaran de totes totes", segons ha reconegut a Les notícies del matí Guillermo Serrano, president de la Interagrupació de Falles.

Els monuments estaran cinc dies al carrer, entre l'1 i el 5 de setembre perquè tots puguen visitar-los sense amuntegar-se. A més, l'Ofrena, que se celebrarà en dos o tres dies, segons la incidència de la pandèmia, canviarà el recorregut habitual per les obres de la plaça de la Reina. La idea, ha explicat Serrano, és celebrar l'ofrena amb "una certa normalitat i que puguen participar tots els fallers, ja que és un acte amb risc baix perquè és l'aire lliure i les falles van amb la seua distància. I si cal reduir els espectadors, es farà".

A més, no hi haurà revetles ni celebracions de masses, només reunions més menudes per a fallers. Segons el president de la Interagrupació de Falles, l'objectiu és "evitar aglomeracions" i no seran unes Falles centralitzes sinó entre 382 nuclis diferents. "No van ser unes Falles iguals, amb revetla i festa a les quatre del matí al carrer, seran més internes i seguint el que ordenen les autoritats i el bàndol faller".

"Cal plantar les falles de 2021, però també les del 2022 i ser responsables"

El president de la Interagrupació de Falles s'ha mostrat "molt satisfet", ja que "ara tenim una data que era el nostre objectiu". Ja poden tornar a treballar i "acoblar els actes que es puguen celebrar en el sistema Covid-19 i intentar celebrar les Falles, cremar tot el dolent i mirar cap al 2022 amb una certa esperança", ha dit.

Serrano ha comentat que es treballava sobre dos escenaris, juliol o setembre, "les dues tenien els seus pros i els seus contres, però l'important és tindre data, ja que cal plantar les falles de 2021, però també les del 2022 i ser responsables".

Posar en marxa tot el sector econòmic

D'altra banda, encara que ha reconegut el malestar en el món faller perquè es filtrara la data de les falles de 2021, li ha llevat ferro i ha ressaltat la importància de celebrar les Falles perquè "es pose en marxa" una altra vegada tot el sector econòmic. "La implicació de les Falles en tots els sectors econòmics suposa 1.200 milions d'euros a l'any i beneficia molts sectors", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats