El món faller celebra les Falles al setembre: “És necessari cremar i poder tornar a contractar l’any vinent”

Artistes, indumentaristes i més gent del sector valoren positivament una festa que pot suposar la supervivència dels seus negocis

L'horitzó de la possible celebració de les Falles de l’1 al 5 de setembre de 2021 a la ciutat de València dona un respir als sectors econòmics implicats en l'ona expansiva de la cancel·lació fallera.

És el cas de Lourdes Amblar, florista de València, que l'any passat, quatre dies abans de l'Ofrena, no va poder vendre els rams elaborats al seu negoci. “Tot el que siga treball, al sector florista el beneficia i ens va molt bé”, ha dit a À Punt NTC. 

També comencen a arribar els encàrrecs d'indumentària tradicional fallera. “Molta gent ha vingut a demanar una tela amb previsió que se la cosiràs”, ha explicat José Polit, indumentarista faller de València. Així i tot, el sector apostava pel més de juliol com a possible per a la festa gran de la ciutat, i ara han d’esperar dos mesos més. Polit afegeix amb preocupació que les falleres no voldran comprar un vestit per a només tres mesos, ja que al març de 2022, previsiblement, tornarà la festa. “Tornarem a no tindre clientes”, es lamenta. 

Per als artistes fallers, en canvi, és una notícia molt esperada, ja que són un gremi que està al límit. “És necessari cremar per a poder tornar a contractar falles l’any vinent. Si no es posa en marxa aquest cicle, molta gent no podrà continuar i tancaran els seus tallers” afirma Paco Pellicer, mestre major d’artistes fallers. “Estem molts mesos en magatzem, han canviat estructuralment pel pas del temps i haurem d’estar pendents a l’hora de plantar-les i de com reacciona el material”, explica. 

De moment, el col·lectiu es reunirà dimecres, en una assemblea extraordinària, per a ratificar l'acord a què s’ha arribat aquesta vesprada. 

També et pot interessar

stats