València aposta per celebrar les Falles entre l'1 i el 5 de setembre

La Conselleria de Sanitat autoritzarà actes que complisquen les mesures vigents en aquestes dates i evitant aglomeracions, tant del personal de dins de la festa, com de la gent que acudeix als actes

Imatge de la Falla de la Plaça de l'Ajuntament de València de l'any 2019
Imatge de la Falla de la Plaça de l'Ajuntament de València de l'any 2019

Les Falles de València podrien celebrar-se de l’1 al 5 de setembre de 2021 si així ho decideix l’assemblea de presidents de les comissions falleres en la reunió que tindrà lloc aquest dimecres. Concretament la plantà infantil seria la nit del 31 d'agost a l'1 de setembre i la cremà, la nit del 5 al 6 de setembre.

Aquesta serà la proposta de l'Ajuntament de València que ha anunciat aquest dilluns de vesprada el president de la Junta Central Fallera, el regidor Carlos Galiana, després de la reunió entre la Conselleria de Sanitat Universal i la comissió de seguiment de la festa. Durant aquesta reunió, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha confirmat que les Falles es podran celebran a partir de l'1 de setembre. També ho podran fer la resta de celebracions populars o tradicionals, segons ha indicat la conselleria, que ha afegit que el dia 1 de setembre és el punt de partida qualsevol tipus de celebració popular o tradicional, encara que la data exacta l'ha de decidir cada col·lectiu.

S’està treballant per poder fer l’Ofrena

La proposta, que ha de ratificar l'assemblea general de la Junta Central Fallera aquest dimecres, inclou, segons el regidor Galiana, totes les activitats que es puguen fer assimilables a la normativa de protecció contra el coronavirus que hi ha actualment. En aquest sentit la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha establit com a condició indispensable “evitar les aglomeracions de tot tipus, tant de les persones de dins de la festa, com de les que acudeixen als actes”.

En aquest sentit, Galiana ha indicat que treballen en la possibilitat de celebrar l’Ofrena “amb totes les limitacions que siguen necessàries”, ja que és un dels actes que tot el col·lectiu faller considera imprescindible. També ha apuntat que s’haurà de fer una desescalada als casals perquè es puga tornar a l’activitat normal i començar a preparar-ho tot per a aquestes Falles tan atípiques.

 Galiana, que ha volgut felicitar el mon faller, ja que no s’ha hagut de lamentar cap brot als casals, ha avançat que estudien a més com implantar la figura del coordinador o la coordinadora Covid-19, igual com s’ha fet als centres educatius: una persona que s’encarregarà de saber en cada moment com s’han d'organitzar els actes per a complir totes les mesures sanitàries i que ajudarà la resta de la comissió a fer bé les coses.

Tots els municipis tindran Falles en 2021

Tots els municipis que celebren les Falles podran fer-ho aquest 2021 entre l'1 de setembre i el 31 de desembre. Una decisió que estarà en mans de les juntes locals i ajuntaments de cada localitat. Així ho ha assegurat el president de la Federació de Falles de València i representant de les juntes locals, Salvador Doménech.

Els actes indispensables són plantar, cremar, l'Ofrena i l'entrega de premis. Sense ells no concep les Falles

Preguntat per quins actes són imprescindibles per a poder celebrar les Falles Doménech ha indicat que no concep la festa sense la Plantà, la Cremà, l'Ofrena i l'entrega de premis, però que la resta d'actes es poden adequar per a dur-los a terme de forma que no contradiguen les normes de Sanitat.

Sobre l'Ofrena ha explicat que cada municipi tindrà unes possibilitats diferents i per això s'ha de treballar encara, però s'ha mostrat optimista perquè, malgrat que seran unes Falles diferents i adaptades a la situació de pandèmia, finalment hi haurà Falles en 2021, una cosa que semblava "impensable" fins fa poc.

També et pot interessar

stats