Les falles de la Covid i els canvis que han arribat per a quedar-s'hi

S'estudiarà si en les pròximes edicions les mascletaes es dispararan des de diferents punts de la ciutat o si l'Ofrena es farà en tres torns

Falleres en l'Ofrena 2021
Falleres en l'Ofrena 2021
07 de setembre 2021 - 13:10

Excepcionals, atípiques, insòlites... Les Falles de la Covid han estat batejades de moltes maneres diferents, però el que sens dubte han estat són diferents. En el programa faller s’han introduït diversos canvis per a adaptar-les a les restriccions que marca la Covid-19, per tal de controlar aforaments, permetre la distància de seguretat i respectar el toc de queda. Alguns d’aquests canvis han agradat tant que s’estudia introduir-los de manera permanent. La Junta Central Fallera es reuneix per a valorar-ne els beneficis i l’impacte al gremi faller. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha confirmat que “veurem amb els agents de la festa els pros i els contres” i afirma que potser “amb alguns d’ells trobem versions millorades del que tenim”.

Qualsevol canvi sempre serà per consens

A continuació, introduïm les alteracions en les falles de la Covid que s’estan estudiant des de la Junta Central Fallera:

Les mascletaes des de diferents punts de la ciutat

Una de les mascletaes als afores de la ciutat de València
Una de les mascletaes als afores de la ciutat de València

Des del dia 1 de març fins al 19, totes les mascletaes principals es llancen des de la plaça de l’Ajuntament. Cert és que cada barri i cada comissió fallera també celebra durant els dies de Falles els seus actes pirotècnics, però l’ambient de mascletà principal es concentra al voltant de la plaça de l’Ajuntament de València, amb grans concentracions de gent que bloquegen el centre de la ciutat al voltant de les 14:00 h. Disparar les mascletaes als afores de la ciutat seria una opció per a no saturar la plaça i també contribuir a descentralitzar la festa. Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva, aclareix: “No estem renunciant a les mascletaes de la plaça de l’Ajuntament”.

Avançar l’horari de la Nit del l’Alba, la Nit del Foc i la Cremà

La meditadora, icona de les Falles 2021, es crema a la plaça de l'Ajuntament de València
La meditadora, icona de les Falles 2021, es crema a la plaça de l'Ajuntament de València

El toc de queda nocturn entre la 1:00 i les 6:00 hores ha obligat a modificar els espectacles pirotècnics previstos i també la Cremà. Així, l'Alba de les Falles s’ha celebrat enguany a les 23:00 h, la Nit del Foc ha avançat l’horari a les 22:00 h i la Cremà s’ha celebrat entre les 20:00 i les 23:00 h de la nit. Aquests horaris propiciarien l’assistència del públic infantil i facilitarien les coses als fallers i falleres que el dia després de la nit de Sant Josep s’incoporen al treball.

Ampliar les sessions per a l’Ofrena

Per primera vegada en trenta anys, el mantell de la Verge s’ha confeccionat sense un dibuix previ
Per primera vegada en trenta anys, el mantell de la Verge s’ha confeccionat sense un dibuix previ

La pandèmia ha propiciat un debat que ve de llarg: ampliar l’Ofrena per tal de fer-la en tres torns en lloc de dos. Un any normal, les comissions falleres desfilen entre els dies 17 i 18 de març de vesprada. Enguany, per tal de propiciar la distància de seguretat i controlar l’aforament, l'Ofrena s’ha plantejat en tres torns: el dia 1 de vesprada, el dia 2 de matí i el dia 3 de vesprada. La proposta dels tres torns suposaria afegir una sessió d’Ofrena el dia 18 de març de matí.

Pel que fa a l’Ofrena també hi ha alguns altres possibles canvis: el mantell de la Mare de Déu. Per primera vegada en trenta anys s’ha confeccionat sense un dibuix previ, fet que suposa fer marxa arrere en la història i remuntar-se als orígens, quan es va estrenar l'estructura de fusta de la patrona de València. Així, la part davantera del pit s’ha vestit amb flors blanques i la resta del mantell amb els rams d'altres colors i aquesta opció no ha desagradat al sector faller.

La restricció dels actes nocturns

Joves de festa durant una de les nits de les Falles 2021
Joves de festa durant una de les nits de les Falles 2021

El toc de queda ha obligat a suprimir les revetles o els finals de festa amb què conclouen la major part dels actes fallers durant les nits de Falles. Alguns veïns i veïnes han agraït el toc de queda, que ha obligat a finalitzar el rebombori a certa hora; altres, no obstant això, no conceben les falles sense la música i la festa nocturna. El debat està obert.  

Com seran les Falles 2022?

D’ací a sis mesos arribaran més dies de Falles, i el desig de tots i totes és el mateix: que es puguen celebrar sense la preocupació per la Covid sobrevolant cada acte. Si la pandèmia ho permet, les Falles 2022 se celebraran sense mascareta ni distància de seguretat. El que no sabem encara és si seran més pròximes al que coneixíem fins ara o si aquests canvis de la falles de la Covid han arribat per a quedar-se.

També et pot interessar

stats