Elx trasllada les mascletaes per a no danyar els fons del museu arqueològic i la basílica

Es dispararan des de la confluència del passeig de l'Estació i l'avinguda de la Llibertat i podran tindre més quilos de pólvora i més espectadors

L'informe de la Universitat d'Alacant ha sigut determinant per a avalar el trasllat de les mascletaes, que ja no es faran prop del Palau d'Altamira
L'informe de la Universitat d'Alacant ha sigut determinant per a avalar el trasllat de les mascletaes, que ja no es faran prop del palau d'Altamira / À Punt NTC

Elx (Baix Vinalopó) estrena ubicació per a les mascletaes de les festes. Les disparades es traslladen a la confluència del passeig de l'Estació i l'avinguda de la Llibertat. Així ho ha decidit l’ajuntament, seguint les recomanacions de l'informe de la Universitat d'Alacant, que apunta que les mascletaes al carrer Diagonal de Palau, on es feien fins ara, podrien resultar afectats elements patrimonials de la ciutat.

L'informe tècnic elaborat pel Departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant alertava que a l'emplaçament al carrer Diagonal de Palau, les detonacions de la mascletà podien afectar les obres exposades al Museu d'Arqueologia i Història d'Elx, el palau d'Altamira i la basílica de Santa Maria.

"L’informe diu clarament que les mascletaes damunt d’un museu poden afectar les peces d'aquest. Allà tenim algunes de les peces que es van localitzar al jaciment on es va trobar la Dama d’Elx. Per tant, considerem que fer una mascletà damunt d’una col·lecció patrimonial no és adient", explicava Hèctor Cámara, de l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, entitat que ha impulsat el canvi d'emplaçament. "Deia d’una manera claríssima que afectava el patrimoni", remarcava Cámara.

La nova ubicació permet, a més, incrementar el nombre de quilos de pólvora. En lloc dels 80 quilos permesos fins ara, es podran disparar fins a 180. L’emplaçament al passeig de l'Estació i l'avinguda de la Llibertat també permet augmentar els espectadors de les mascletaes, que passaran dels poc més de 4.000 de l'emplaçament anterior, fins als més de 30.000 que permet el nou.

Carlos González, alcalde d'Elx, explica que hi haurà tres zones que, en conjunt, suposaran més de 10.000 metres quadrats, de manera que podran haver-hi entre 30.000 i 35.000 espectadors. 

També et pot interessar

stats