Les dotze particularitats de la cavalcada d’Alcoi que la fan tan genuïna

Sabies que Baltasar va enmig en la cavalcada d’Alcoi? O que és la més antiga d'Espanya? I que les xiquetes i els xiquets alcoians obrin els regals el dia d’abans de Reis?

Diversos xiquets i xiquetes miren des del balcó de sa casa com avança la cavalcada dels Reis d'Orient pels carrers d'Alcoi
Diversos xiquets i xiquetes miren des del balcó de casa com avança la cavalcada dels Reis d'Orient pels carrers d'Alcoi / Alcoi Turisme
À Punt
Maria Ramírez
05 de gener 2022 - 09:19 Actualitzat: 03 de gener 2024 - 11:00

És la cavalcada de Reis més antiga de tot Espanya i, segons nombrosos historiadors, potser del món. Des de l'any 1885, els Reis d’Orient han visitat la capital de l’Alcoià per a portar la il·lusió i muntons de regals als més menuts de la casa. Però aquesta visita és molt més que una desfilada dels tres Reis pels carrers d’Alcoi. Et contem totes les peculiaritats que fan que aquesta cavalcada s'haja convertit en una de les més genuïnes i que converteixen Alcoi, almenys durant el 5 de gener, en l’epicentre de Nadal.

1 | La cavalcada més antiga d’Espanya

Encara que el 1866 ja trobem registres documentals d’aquesta desfilada, no és fins al 1885 quan adquireix l’entitat de cavalcada i comença a celebrar-se de manera continuada. Va ser la societat recreativa El Panerot l’encarregada d’engegar tota aquesta tradició de la qual ara s’ocupa la Regidoria de Festes en col·laboració amb l'Associació de Sant Jordi.

2 | El Tio Piam, l’avantpassat de la cavalcada

El Tio Piam era un veí d’Alcoi que la vespra del dia de Reis, entretenia els xiquets i les xiquetes alcoians pel carrer amb jocs i nadales, perquè mentrestant, les seues majestats els Reis d’Orient feren lliurament dels joguets i regals a les cases dels més menuts, perquè quan arribaren se’ls trobaren ja allà. Aquesta tradició es va substituir per a la cavalcada que coneixem hui en dia, però el 1996 es va recuperar de nou aquesta figura, que la vespra de la cavalcada, al voltant de les sis de la vesprada i des del Teatre Principal d’Alcoi, anuncia l’arribada de l’ambaixador reial. És el que es coneix com el Pregó del Tio Piam, que es realitza amb la participació del Grup de Danses El Carrascal.

L'ambaixador reial, les bústies damunt de les burretes, el tio Piam i els personatges del Tirisiti
L'ambaixador reial, les bústies damunt de les burretes, el tio Piam i els personatges del Tirisiti / Ajuntament d'Alcoi i Alcoi Turisme

3 | El ban reial anuncia l’arribada dels Reis d’Orient

Des de l’any 1924, un grup de dones i homes engalanats amb la indumentària tradicional alcoiana i amb la companyia dels personatges principals del betlem del Tirisiti, es dirigeixen cap a la font Redona d’Alcoi per a rebre l’ambaixador reial, qui anuncia l’arribada del Reis d’Orient amb el ban reial. Aquest ban és una peça literària de versos escrits en valencià. Aquest acte, com el pregó del Tio Piam, té lloc la vespra de la cavalcada, quan ja es fa fosc.

4 | La burreta que carrega les bústies reials

Aquest seguici que acompanya l’ambaixador finalitza amb les burretes que carreguen les bústies reials on els xiquets i les xiquetes d’Alcoi depositen les seues cartes per als Reis d’Orient. En aquesta comitiva també participen els patges i es conegut com el dia de la burreta.

Entre deu i catorze burretes participen com carteres reials
Entre deu i catorze burretes participen com carteres reials / Ajuntament d'Alcoi

5 | El campament reial enlluerna la serra de Mariola

Mentre tot açò ocorre pels carrers de la ciutat, a la muntanya s’entreveuen les llums de les fogueres que enlluernen la serra de Mariola i il·luminen el campament dels Reis d’Orient, que es pot visitar l’endemà de matí, ja dia 5 de gener, quan se celebra la cavalcada.

El campament reial es troba a la muntanya de Sant Cristòfol a la serra de Mariola
El campament reial es troba a la muntanya de Sant Cristòfol a la serra de Mariola / Alcoi Turisme
Els patges i els Reis descansen al campament reial en haimes i treballen a destall embolicant regals
Els patges i els Reis descansen al campament reial en haimes i treballen a destall embolicant regals / Alcoi Turisme

6 | Els patges i les escales roges per a entregar els regals

Els patges d’Alcoi, coneguts afectuosament com els negrets, s’han convertit en la icona d’aquesta cavalcada de Reis i des de molt abans del 5 de gener són els protagonistes als balcons i els negocis. La seua funció és repartir els regals entre els més menuts i fer-li'ls arribar a mesura que avança la cavalcada amb l’ajuda d’unes escales roges que recolzen sobre les finestres i balcons de les cases. Una gran part dels veïns i les veïnes d'Alcoi participen cada any com a patges i desenvolupar aquest rol es converteix en tot un honor, ja que són els que més s'acosten als menuts i els responsables d'entregar la il·lusió i els regals, un dels moments més màgics de la cavalcada.

Els patges pugen fins a les cases dels més menuts carregats de regals i amb ajuda d'unes escales roges
Els patges pugen fins a les cases dels més menuts carregats de regals i amb ajuda d'unes escales roges / Alcoi Turisme

7 | Més de 1.000 alcoians i alcoianes hi participen

Encara que els patges són els grans protagonistes després de Melcior, Gaspar i Baltasar, altres elements componen la cavalcada i la fan molt multitudinària: antorxers, servidors i escoltes; també els pastorets i les pastoretes que canten nadales amb simbombes i panderetes, les bandes de música locals com la Corporació Musical Primitiva, la Societat Música Nova i la Unió Musical, els grups de danses El Carrascal i Sant Jordi, i diferents agrupacions de dolçaina i tabalet. En total, uns 1.000 alcoians i alcoianes hi participen cada any.

8 | Baltasar va enmig

En Alcoi no són Melcior, Gaspar i Baltasar, sinó Melcior, Baltasar i Gaspar. El Rei Baltasar desfila enmig amb tot el seu seguici de patges que l’ajuden a repartir els regals. Tots tres van en camells per diversos carrers d’Alcoi, des del moment en què comença a fer-se fosc fins a la nit tancada, quan arriben a la plaça d’Espanya i té lloc el clímax de la cavalcada.

Fotografia d'arxiu d'una cavalcada de Reis d'Alcoi
Fotografia d'arxiu d'una cavalcada de Reis d'Alcoi / Europa Press
En blau el recorregut de les Pastoretes (el diumenge abans de la cavalcada), en verd el recorregut del Ban Reial (el 4 de gener) i en roig el recorregut de la cavalcada dels Reis d'Orient (en la vespra del dia de Reis)
En blau el recorregut de les Pastoretes (el diumenge abans de la cavalcada), en verd el recorregut del Ban Reial (el 4 de gener) i en roig el recorregut de la cavalcada dels Reis d'Orient (en la vespra del dia de Reis) / Alcoi Turisme
Melcior durant la cavalcada saluda els més menuts mentre va a lloms d'un camell
Melcior durant la cavalcada saluda els més menuts mentre va a lloms d'un camell / Alcoi Turisme

9 | L’èxtasi de l’adoració al Jesuset

Quan Melcior, Baltasar i Gaspar arriben al betlem de la plaça d’Espanya d’Alcoi, es produeix l’adoració del Jesuset i l’entrega de l’encens, la mirra i l'or, respectivament. Aquest acte va acompanyat de tot un efecte de llums i sons provocat per les bengales del públic i la música que l’acompanya, el Messies de Händel. L’acte conclou amb un espectacle de focs d’artifici que apareixen per darrere de la parròquia de Santa Maria a la plaça Espanya i que marca la fi de la cavalcada.

El moment en què els Reis arriben a la plaça d'Espanya i es produeix l'adoració del Jesuset
El moment en què els Reis arriben a la plaça d'Espanya i es produeix l'adoració del Jesuset / Ajuntament d'Alcoi (foto de Paco Grau)

10 | Els regals s’obrin el 5 de gener i no el 6

En acabar l’acte, les xiquetes i els xiquets alcoians tornen a casa i els regals ja hi són. Els Reis d’Orient amb l’ajuda dels patges han entregat les peticions dels més menuts i així és que a Alcoi els regals no s’obrin el dia de Reis, sinó el dia de la cavalcada, com en moltes altres poblacions valencianes.

11 | Un Bé d’Interés Cultural Immaterial des del 2011

La cavalcada dels Reis d’Orient d’Alcoi és una Festa d’Interés Turístic Nacional des de novembre del 2001 i vint anys més tard, el 2011, va ser declarada Bé d’Interés Cultural (BIC) per la Generalitat. Actualment, la festa vol convertir-se en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

12 | Una festa amb només dues interrupcions, el 1914 i el 2021

El 2021, com ja saben, la pandèmia del coronavirus va obligar a cancel·lar aquesta tradicional cavalcada, que des del 1885 només s’havia deixat de celebrar el 1914, una interrupció causada per les grans nevades que van caure a l’Alcoià. Tret d’aquestes dues interrupcions, la cavalcada s’ha celebrat des de 1885, quan es va convertir en part de la festa de Nadal en Alcoi.  

 

En directe en À Punt

Des que va nàixer À Punt, aquesta televisió ha oferit en directe la retransmissió de la cavalcada, el 2019 amb els Reis Juan i Xavi Castillo al capdavant, dos alcoians de soca-rel, el 2020, amb Reis Juan de nou i el també alcoià Ferran Cano i el 2022 i 2023, quan repetiren de nou. Enguany la retransmissió es farà de nou, en directe des d'Alcoi a partir de les 18:40 h i estarà acompanyada d'una programació infantil molt especial.

Altres elements del Nadal alcoià

La cavalcada de les Pastoretes i el betlem del Tirisiti també són icones del Nadal alcoià
La cavalcada de les Pastoretes i el betlem del Tirisiti també són icones del Nadal alcoià / Alcoi Turisme

El Nadal alcoià no només inclou la cavalcada dels Reis d’Orient. El diumenge previ al 5 de gener i també des del 1889, unes pastoretes desfilen amb carros engalanats i grups de balls, mentre reparteixen caramels i al·leluies. L’objectiu d’aquesta cavalcada infantil és ofrenar al Jesuset de la plaça Espanya amb el seu bestiar. També cal recordar que pràcticament un mes abans, a l’inici de desembre, el Nadal d’Alcoi s'inicia amb les representacions del betlem de Tirisiti, una obra teatral única de titelles de peu i vareta amb una essència costumista i que des del segle XIX fa gaudir el públic infantil amb personatges molt estimats per la societat alcoiana.

També et pot interessar

stats