El Dia Internacional de la Paella, un homenatge al plat valencià més universal

La plaça de l’Ajuntament de València acull la quarta edició de la final del World Paella Day

Rafael Vidal, del restaurant Levante de Benissanó, participant a l'edició del World Paella Day de 2019
Rafael Vidal, del restaurant Levante de Benissanó, participant en l'edició del World Paella Day de 2019 / World Paella Day

Aquest dimarts el món gira els ulls a la Comunitat Valenciana amb la celebració del Dia Internacional de la Paella, un reconeixement oficial al plat més universal de la gastronomia valenciana. Aquest humil plat, que ha traspassat fronteres, s’ha convertit en un tret culinari identificatiu de la nostra terra.

La ciutat de València acull la final de la quarta edició del World Paella Day, una competició que ret homenatge a aquesta recepta. La jornada està organitzada conjuntament entre Visit Valencia, Turisme Comunitat Valenciana i València Turisme, amb la col·laboració de Wikipaella i el Concurs Internacional de Paella de Sueca.

Els seguidors del concurs i amants de la paella han votat fins al 15 d’agost el seu xef preferit entre els 36 cuiners i cuineres participants, provinents de la Xina, els Estats Units, l'Amèrica Llatina i Europa, fins que només han quedat 10 concursants. Els competidors que han arribat a la final pertanyen a l'Uruguai, Corea del Sud, Txèquia, Costa Rica, Irlanda, el Perú, la Xina, els Estats Units, Bèlgica i Espanya. La candidata espanyola, Noelia Pascual, és cuinera i codirectora del restaurant Cachito d’Elx.

A les 10:45 hores està previst que comencen les semifinals, amb cinc duels en què els concursants hauran d’enfrontar-se al repte culinari del jurat, que els organitzadors no han revelat, però on la participació a través de xarxes socials serà fonamental. Només un dels dos competidors passarà a la gran competició final. Al migdia, els cinc finalistes lluitaran per mostrar qui cuina la millor paella. A partir de les 14:00 hores es farà l'entrega de l'anhelat trofeu.

Els cuiners inscrits al certamen, que han visitat el Mercat Central per a fer les seues compres de cara a la final, han destacat "el valor dels ingredients de km zero com a garantia de qualitat en l'elaboració de les seues receptes".

Més certàmens dedicats a la paella

El 12 de setembre passat, Sueca va acollir la 60 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana, en què 40 xefs reputats de tot el món van competir pel premi a millor paella amb recepta tradicional. El restaurant El Madrileño de Guadarrama va rebre el premi a millor paella del món.

L’Ajuntament de Gandia també s’ha sumat a les celebracions del Dia Mundial de la Paella, amb l'emissió en directe del procés d'elaboració d’una paella des de la plaça Major a les 19:00 hores. A més, els hotelers de Gandia, associats a DestíSafor –l’Associació Comarcal de Gastronomia i Turisme Asemhtsa–, oferiran paella als seus establiments. 

També et pot interessar

stats