Decepció a les falles que es van quedar sense el primer premi d’Especial

El sisé premi per al monument de comiat de Pere Baenas per a la falla Convent de Jerusalem ha sigut una de les sorpreses d’enguany

Decepció a la falla Convent Jerusalem - Matemàtic Marzal
17 de març 2024 - 16:57

Ni les quinieles, ni el pressupost ni l’artista que firma l’obra permeten saber amb seguretat quina falla s’alçarà cada any amb la glòria del primer premi de Secció Especial. Per això, l’esperança de cada comissió per emportar-se el premi al casal es manté fins al mateix moment que la Junta Central Fallera de València fa públic el veredicte final. 

"Canvi climàtic", l’aposta de la falla Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana, més coneguda com L'Antiga, va ser el monument que finalment es va coronar amb el màxim premi faller. Les mans al cap i algunes llàgrimes van anar succeint-se a les falles que es van quedar en els esglaons inferiors a mesura que van ser anomenats pel president de la JCF i regidor de Falles, Santiago Ballester. 

Les cares d’incredulitat no podien ocultar la sorpresa amarga que es van emportar els fallers i falleres de Convent de Jerusalem, que es van haver de conformar amb una inesperada sisena posició. El projecte "OlímpIA", dissenyat per Alejandro Santaeulalia, és el monument amb què l'històric artista faller Pere Baenas s’ha acomiadat, almenys per ara, de la Secció Especial. Amb un pressupost de 245.000€, es tracta de la falla més cara d’aquesta edició. 

A la plaça del Pilar, els nervis a flor de pell es van mantindre fins que el nom de la falla es va anunciar com a portadora del tercer premi. Les llàgrimes de les falleres majors al casal van donar testimoni de l’anhel de la comissió per tornar a presidir el podi de Secció Especial, una posició que no xafen des de l’any 2015. Enguany, amb el projecte ‘"Vudú" signat per l’artista Paco Torres, l’aposta de la falla Plaça del Pilar ha costat 175.000 €. 

La guanyadora de l’any passat, la falla Misser Mascó - Arévalo Baca somiava amb repetir l’eufòrica celebració que es va convertir en una de les imatges icòniques de les Falles del 2023. La falla, també coneguda com Exposició, havia tornat a atorgar la seua confiança a l’artista David Sánchez en aquestes festes en què celebraven el seu 75é aniversari. L’obra “Sensitiva, descobrint els cinc sentits” comptava amb el segon pressupost més elevat d’aquestes Falles (182.000 €) i ha rebut finalment el segon premi de Secció Especial.

Amb un aplaudiment agredolç van rebre l’anunci el president i les falleres majors, abrigallats per la marea de folres polars verds de la comissió. “En quaranta anys plantant en Especial, aquest és el sèptim podi, no ens podem sentir decebuts” va manifestar Manolo Mas, president de la falla, que també reconeixia que estaven “sorpresos” perquè tenien “la sensació” que la proposta “era molt atractiva”. 

També et pot interessar

stats