El curt 'Buscant el meu propi nom' convida a debatre sobre salut mental des de la mirada de les persones afectades

Protagonitzat per dones amb patiment mental profund, posa imatge al llibre Nueve nombres de María Huertas

Fotograma del curtmetratge 'Buscant el meu propi nom' / À Punt NTC

La lluita per a recuperar la identitat de les dones que a principis dels anys setanta van arribar al psiquiàtric de Bétera des del sanatori de Jesús, narrada en el llibre de María Huertas Nueve nombres, es converteix en un curtmetratge on ha participat À Punt i que aspira a ser sèrie de televisió.

Buscant el meu propi nom, del cineasta Pau García, està protagonitzat per actrius que tenen un patiment mental profund. Elles donen vida a les nou protagonistes del llibre de Huertas que l'any 74 va arribar al pavelló nou del psiquiàtric de Bétera (Camp de Túria).

Aure Lerma és una d’elles i ha dit en una entrevista en À Punt que el rodatge ha sigut una experiència única que li ha permés recuperar la memòria d'aquelles dones, però també viure tot un procés de creixement personal que li ha fet sentir-se molt estimada i valorada, alhora que l’ha empoderada. “No tinc paraules per a descriure l’emotivitat, l’afecte i l'estima amb què hem fet aquest curtmetratge”, afirma. 

Rodada a l'antic hospital de Santa Llúcia a Alzira (Ribera Alta), Buscant en meu propi nom vol retre homenatge als sanitaris que van lluitar per la recuperació d'aquestes malaltes, però també pretén convidar a la reflexió sobre el patiment mental. En aquest sentit, Belén Vidal, ajudant de producció del curt i treballadora social, destaca que un dels missatges del film és que les relacions, encara que siguen clíniques i mediques, han de ser humanes. “Ens hem de tractar com a persones”, assevera. 

Però, sobretot, la cinta vol obrir un debat sobre les malalties mentals des de la mirada de les persones directament afectades. Sobre açò, Aure Lerma afirma amb rotunditat que és una persona que conviu amb una malaltia mental, però no és una malalta mental. “Soc moltes més coses”, assegura. I espera que el curtmetratge ajude a generar un debat sobre la salut mental que molta gent ha vist afectada, més encara des de la covid. 

Buscant el meu propi nom vol ser més que un curt, vol convertir-se en una sèrie. I per a fer realitat aquest projecte, hi ha un procés de micromecenatge fins a l'1 de gener al qual es pot accedir punxant en aquest enllaç. El curtmetratge veurà la llum el febrer del 2024.

També et pot interessar

stats