Cultura admet que la Filmoteca té "espai" per al llegat de Berlanga, però no garanteix que s’ubique a València

El secretari autonòmic apunta que "hi ha moltíssimes maneres de col·laborar que no impliquen que el material haja d'estar en un lloc i un altre"

Luís García Berlanga, març 1993
El cineasta García Berlanga en una imatge del 1993 / À Punt NTC

La Filmoteca de València té "espai i personal" per a acollir l'arxiu del cineasta valencià Luis García Berlanga, que el ministeri ha adquirit a la família del director cinematogràfic, encara que no ha garantit que aquest arxiu s’ubique a València. El secretari autonòmic de Cultura, Ximo López Camps, ha assegurat que, ara per ara, "la prioritat" és "la col·laboració" per a fer valdre el llegat del cineasta.

López es manifestava en aquests termes després que la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, oferirà la ciutat com a seu de l'arxiu personal del realitzador.

Com ha defés López Camps, hi ha contactes entre les filmoteques espanyola i valenciana i, des d’aquesta última tenen "voluntat de col·laborar fent que aquest fons puga estar a la disposició de la ciutadania interessada i la investigació".

"Això vol dir que el fons haja de ser ací o a Madrid? En l'actualitat hi ha moltíssimes maneres de col·laborar que no impliquen que el material haja d'estar en un lloc i un altre. Aquesta voluntat de col·laboració ja s'ha plantejat i segur que donarà fruits", ha asseverat.

Sobre si la Filmoteca Valenciana està preparada per a rebre les peces de Berlanga, ha assenyalat: "Si ací haguérem d'acollir el fons de Berlanga en la Filmoteca, aquesta té personal i espai". Ara bé, el secretari autonòmic de Cultura ha afegit que "una altra cosa és que l'única forma de col·laboració passe per això".

Allò important és manifestar la voluntat de cooperar, més enllà de la voluntat de la vicealcaldessa de València, que no està malament, de recordar que València podria fer-se càrrec Ximo López - Secretari autonòmic de Cultura

"Crec que el que és important és manifestar la voluntat de cooperar, més enllà de la voluntat de la vicealcaldessa, que no està malament, de recordar que València podria fer-se'n càrrec", argumentava.

El Ministeri de Cultura ha adquirit recentment l’arxiu de García Berlanga per 357.000 euros, de manera que passen a formar part de les col·leccions públiques estatals 74 caixes amb documents de diversa tipologia reunits pel cineasta al llarg de la seua vida.

Els familiars d'aquest director universal van manifestar, en tancar la venda del llegat de Berlanga, que hi havia predisposició per part de les administracions autonòmiques, locals i estatals perquè els objectes i els documents de son pare estigueren a València, encara que remarcaven que la digitalització dels fons permet que aquests siguen accessibles des de qualsevol punt.

També et pot interessar

stats