El Consell declara BIC la Reial Fàbrica de Pisa Fina i Porcellana del Comte d'Aranda a l'Alcora

La fàbrica va ser la gran precursora de l'actual indústria ceràmica de la Plana.

VÍDEO | El Consell declara BIC la Reial Fàbrica de Pisa Fina i Porcellana del Comte d\'Aranda a l\'Alcora

El Ple del Consell ha aprovat aquest divendres el decret per què es declara bé d'interés cultural (BIC), amb categoria de lloc històric, la Reial Fàbrica de Pisa Fina i Porcellana del Comte d'Aranda, situada a l'Alcora. La fàbrica va ser la gran precursora de indústria ceràmica de la Plana actual. 

En l'expedient, iniciat el 2018, consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la Universitat Jaume I de Castelló. 

La fàbrica de pisa fina i superfina de l'Alcora, coneguda també com la Fàbrica Gran, constitueix la primera, i la més important, empresa del segle XVIII destinada al proveïment de productes ceràmics d'alta qualitat, sobretot per al consum nacional. No obstant això, va aconseguir una gran projecció internacional que la va situar a l'altura de les ja existien a Europa. 

En l’actualitat se’n conserven peces en importants museus i col·leccions privades de tot el món, com ara en el Museu Nacional de Ceràmica de València, el Museu Arqueològic Nacional, el Musée National de Céramique de París, el Victoria and Albert Museum de Londres o el Metropolitan Museum de Nova York. 

La fàbrica es va edificar l'any 1727 als terrenys propietat del comte d'Aranda. La confluència de diversos factors, com ara la formació contínua dels operaris, la contractació de tècnics destacats, la recerca de les millors matèries primeres o l'obtenció de privilegis reials per a importar-les i la comercialització de la pisa, va donar com a resultat l'obtenció d'un producte de la màxima qualitat tècnica i artística, considerat pels especialistes la millor pisa europea del segle XVIII. La fàbrica va continuar en mans de la família fundadora fins a mitjan segle XIX. A la fi d'aquest segle, es va produir un gran declivi que es va agreujar fins a arribar al tancament durant la Guerra Civil Espanyola.

També et pot interessar

stats