La Desfilada de Gaiates ja és BIC immaterial

La decisió arriba una setmana després que el Consell Valencià de Cultura va donar suport per unanimitat a aquesta declaració

Desfilada de les Gaiates
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de març 2024 - 07:00 Actualitzat: 05 de març 2024 - 15:15

El ple del Consell ha aprovat aquest dimarts el decret que estableix la catalogació de la Desfilada de Gaiates, un dels esdeveniments més icònics de les Festes de la Magdalena, com a bé d'interés cultural (BIC) immaterial de la Comunitat Valenciana. La decisió, avançada diumenge pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, complementa la declaració com a BIC de la Romeria de les Canyes, que el govern valencià va reconéixer el 2017, i protegeix el “simbolisme” d'aquesta manifestació cultural com a senyal identitari de Castelló de la Plana.

Per a oficialitzar la declaració BIC de les gaiates, l'executiu valencià ha volgut traslladar la reunió setmanal expressament a la capital de la Plana Alta, actualment immersa en les seues festes fundacionals. Durant la roda de premsa posterior al ple, el vicepresident i conseller de Cultura, Vicente Barrera, ha felicitat tots els castellonencs i les castellonenques pel que considera un "triomf, alegria i honor" amb el qual es completa el puzle, ja que les Fogueres d'Alacant i les Falles de València ja tenien d'abans el reconeixement com a BIC. I ha explicat que aquesta consideració atorgarà a les gaiates, a més de protecció oficial, un segell de qualitat perquè equival a "les cinc estreles de la cultura o el patrimoni".

La declaració BIC de la Desfilada de Gaiates arriba una setmana després que el Consell Valencià de Cultura va donar suport per unanimitat a la declaració de BIC immaterial de la processó símbol d'identitat de les Festes de la Magdalena, com a complement de la Romeria de les Canyes, i que se celebra el primer diumenge de la festa. Era un reconeixement esperat. El desembre del 2022, el govern del Botànic, amb Raquel Tamarit al capdavant de Cultura, va rebutjar aquest reconeixement, una decisió que va generar malestar en la Federació Gestora de Gaiates. 

Origen de les gaiates

La Generalitat recorda en un comunicat que Castelló de la Plana explica la seua identitat com a poble amb la llegenda del trasllat el 1251, quan els antics pobladors eixiren des del turó de la Magdalena cap a la plana en una nit en què caminaren ajudant-se de canyes verdes, il·luminades amb fanalets que obrien el camí, i portant els xiquets subjectes amb una corda per a evitar que caigueren a l'aigua de les marjals. Aquest moment, que evoca els orígens dels fundadors de la ciutat, es representa actualment en les festes de la Magdalena amb la Romeria de les Canyes i la Desfilada de Gaiates.

D'aquesta manera, el tercer diumenge de Quaresma, les dènou comissions que participen en la festa mostren els monuments il·luminats (les gaiates), que simbolitzen els gaiatos, canyes i fanals que van utilitzar els primers castellonencs per a guiar-se des de la muntanya on se situa l'ermita de la Magdalena fins a la planura, on es van establir finalment per a fundar així la ciutat de Castelló de la Plana. "La Romeria de les Canyes i la Desfilada de Gaiates fan referència, per tant, al temps de constitució d'aquesta ciutat i representen el seu mite fundacional, cosa que els atorga un gran valor simbòlic com a element de pertinença a aquesta comunitat", ha informat la Generalitat.

Què implica la protecció BIC

El decret acabat d'aprovar pel Consell estableix que per a la protecció la Romeria de les Canyes i la Desfilada de Gaiates es faran treballs d'identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics, i s'incorporaran els testimoniatges que garantisquen la seua protecció i preservació. Així mateix, es vetlarà per la pervivència d'aquestes dues manifestacions culturals, així com la conservació dels valors tradicionals i la transmissió a les generacions futures.

Qualsevol canvi que excedisca el desenvolupament normal dels elements que formen aquesta manifestació cultural s'haurà de comunicar a la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural. Així mateix, les accions de salvaguarda que es projecten hauran de tindre en compte, de manera molt especial, els riscos de desvirtuació que es podrien derivar del turisme massiu, així com la necessitat de valorar i protegir adequadament els oficis tradicionals associats a aquesta manifestació cultural.

La gestió del bé l'exerciran l'Església catòlica, l'Ajuntament de Castelló de la Plana i la Federació Gestora de Gaiates, que seran les que decidiran sobre aspectes materials i immaterials, així com el desenvolupament dels dos esdeveniments.

També et pot interessar

stats