L'ermita de la Magdalena rep la visita de 165.000 pelegrins en una Romeria marcada pel vent

Carlos Mazón anuncia que la Desfilada de les Gaiates serà catalogada com a bé d’interés cultural (BIC) immaterial de la Comunitat Valenciana

Romeria de les Canyes / Andreu Esteban (EFE)

Un any més, Castelló de la Plana compleix amb la tradició de la Romeria de les Canyes, que se celebra cada tercer diumenge de Quaresma. Segons l'Ajuntament, 165.000 pelegrins i pelegrines han caminat en romeria des del centre de la ciutat fins a l'ermita de la Magdalena. L'any passat l'oratge estiuenc va ser, segurament, el causant de més afluència: unes 20.000 persones més.

Enguany el vent ha sigut protagonista i no ha posat les coses fàcils. Amb un nivell 3 d’alerta per risc d’incendi, ha obligat a suspendre la paella monumental, al peu de la Magdalena. L'oratge també va impedir ahir traslladar les gaiates des del taller de Pepín Marco, i es farà hui a les 14:30 hores.

Així i tot, a les 6:30 hores, la campana Vicent ha voltejat per a anunciar la solemnitat del dia. Poc després, Pirotècnia Peñarroja ha posat la ciutat dreta amb la gran despertà a l'esplanada del Casal Jove del Grau i al carrer de Maria Rosa Molas, feta paral·lelament amb la diana tradicional a càrrec de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló a la plaça Major. Ha sigut ací on tot el veïnat amb ganes de participar en l'activitat ha arreplegat les 25.000 canyes per a la caminada.

Una vegada acabada la missa de romeus a la cocatedral de Santa Maria, cap a les 8:30 hores, milers de castellonencs i castellonenques i visitants han emprés el camí cap a l'ermita. Entre ells ha estat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha acudit a Castelló per a participar en la gran festa. El cap del Consell ha anunciat la intenció d’aprovar la catalogació de la Desfilada de les Gaiates com a bé d’interés cultural (BIC) en el pròxim ple del Consell, que serà aquest dimarts, precisament a Castelló de la Plana.

Begoña Carrasco, alcaldessa, i Carlos Mazón, president de la Generalitat, en l'eixida de Castelló aquest matí
Begoña Carrasco, alcaldessa, i Carlos Mazón, president de la Generalitat, en l'eixida de Castelló aquest matí / Ajuntament de Castelló de la Plana

Una notícia que l’alcaldessa, Begoña Carrasco, ha rebut amb molta alegria. Carrasco ha manifestat la importància de la festa de la Magdalena i el revulsiu que suposa per a Castelló, ja que són “un aparador i una finestra al món”. Ha destacat que es preveu un impacte econòmic de més de quinze milions d’euros.

Dos incendis prop de l'ermita de la Magdalena

S'han declarat dos incendis pels voltants de l'ermita de la Magdalena: el primer, a la masia de la Font de la Reina, a Castelló de la Plana, i el segon, de vegetació, a la Urbanització Montornés, de Benicàssim. Els dos ja estan extingits.

Pel que fa al primer, el foc ha afectat almenys dotze vehicles aparcats en una àrea d'estacionament situada al costat d'una pineda, fet que ha causat danys materials i ha cremat una zona de vegetació, segons l'Àrea de Seguretat de l'Ajuntament de Castelló.

També et pot interessar

stats