El Col·legi de Bibliotecaris: “Preval el criteri del personal, ho diu la llei. És injust que un partit ens diga quins llibres comprar i on posar-los”

La presidenta defensa la diversitat de llibres, incloent-hi els de diversitat sexual, ja que no s'obliga a ningú a escollir què ha de llegir

Un menor mira alguns llibres de la prestatgeria d'una biblioteca pública, en una imatge d'arxiu
Un menor mira alguns llibres de la prestatgeria d'una biblioteca pública, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana reclama autonomia i que es confie en el seu criteri professional per a l’adquisició i l’organització dels llibres i altres fons que alberguen les biblioteques públiques. “Ha de prevaldre el criteri professional del personal bibliotecari, ho diu la llei”, afirmava Yolanda Puchades, presidenta d’aquest col·legi, en Les notícies del matí, on l’han entrevistada aquest dimarts.

En aquest sentit, afegia que “és injust que un partit ens diga què hem de comprar i on hem de posar les coses”, deia en referència a l’adquisició de llibres per a les biblioteques públiques, així com a la distribució i la col·locació dels fons bibliogràfics en aquests espais.

Puchades feia aquesta petició després de les ingerències polítiques que s’han viscut en biblioteques com les de Borriana, on un regidor de Vox va demanar que es tragueren els llibres de temàtica de diversitat sexual de les prestatgeries de la secció infantil. De la mateixa manera, pobles com Torrent, Meliana o, fa sols unes setmanes, Montserrat, cancel·laren les subscripcions de les seues biblioteques a publicacions en valencià després dels canvis de govern de les últimes municipals.

Yolanda Puchades, presidenta del Col·legi de bibliotecaris i documentalistes valencià, durant la seua intervenció en À Punt
Yolanda Puchades, presidenta del Col·legi de bibliotecaris i documentalistes valencià, durant la seua intervenció en À Punt / À Punt NTC

Pel que fa a la polèmica de Borriana, el diputat de Vox Jesús Albiol, que està al capdavant de l’àrea de Cultura, fins i tot ha presentat una proposició no de llei a les Corts perquè traguen de la secció infantil els llibres sobre diversitat i desenvolupament sexual. Yolanda Puchades ha explicat que es va crear un lot de llibres de temàtica LGTBI+ “per a discriminar positivament” i pensant que publicacions d’aquesta temàtica eren d’interés per a la comunitat lectora de Borriana.

Ara bé, la presidenta del Col·legi de Bibliotecaris ha assenyalat que “en cap cas has d’agafar aquests llibres i posar-los en un lloc diferent del de la secció infantil”. “No té sentit, un xiquet anirà a l’espai infantil i escollirà el que vulga. El personal de les biblioteques media, però no li diem a un xiquet o un adult el que ha de llegir”, remarcava durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

El criteri ha de ser el dels professionals que estan a les biblioteques, si tenim una comunitat que té dues llengües oficials, s’han de potenciar Yolanda Puchades - Presidenta del Col·legi de Bibliotecaris i documentalistes de la Comunitat Valenciana

Aquesta mateixa llibertat és la que troben els usuaris de les biblioteques de territoris amb dues llengües oficials, com la nostra. En aquest punt, Puchades incidia en el fet que els vora 600 col·legiats valencians escullen les publicacions que conté una biblioteca en funció dels interessos que manifesten els lectors. “El bibliotecari és qui parla en la comunitat, és a qui els lectors li demanen els llibres que volen llegir”, especificava la presidenta dels bibliotecaris i documentalistes.

Per aquesta raó, “el criteri sempre ha de ser el dels professionals que estan a les biblioteques. Si tenim una comunitat que té dues llengües oficials, s’han de potenciar” en referència als pobles en què s’han suprimit les subscripcions a determinades publicacions en valencià, com Camacuc, El Temps, Enderrock o Llengua Nacional.

Al ser parer, no té sentit que es cancel·len revistes en una determinada llengua. A més, els intents de censura suposen no sols anar en contra de la llei, que atorga als professionals el criteri d’elecció, sinó també contra la realitat que es viu en aquests espais on bibliotecaris i usuaris mantenen una relació estreta, la qual cosa permet al personal sondejar els interessos dels lectors. 

Entrevista Yolanda Puchades, presidenta d’aquest col·legi, en Les notícies del matí.

També et pot interessar

stats