El Centre del Sant Calze aspira a 50.000 visitants a l'any amb una experiència "innovadora" i immersiva
El museu inclourà hologrames, videomapatges i espills espia per a reflexionar sobre les diferents dimensions de la relíquia

El nou Centre d'Interpretació del Sant Calze de València, que se situarà a la Casa del Rellotger, pels voltants de la catedral i el Micalet, tindrà capacitat per a rebre 50.000 persones a l'any, organitzades en visites de grups de sis persones, i tindrà una museografia "innovadora" i "concebuda com un viatge des del que és tangible fins a l'intangible" que se servirà d'hologrames, videomapatges, sales immersives i il·luminació escenogràfica.
Així ho han explicat els especialistes que han col·laborat en el projecte, el dissenyador museogràfic Eusebio López i l'arquitecte especialitzat en intervencions culturals Luis Martín, durant la presentació de la museografia del futur centre, celebrat en el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València. En l'acte han participat també l'alcaldessa de València, María José Catalá; la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, i l'arquebisbe de València, Enric Benavent.
El centre, que obrirà al llarg del 2027, pretén "dotar de context, profunditat i emoció a una de les relíquies més emblemàtiques de la catedral i una de les més rellevants del cristianisme", amb un discurs que abasta la seua dimensió històrica, artística, religiosa, social i cultural, i una museografia "concebuda com un viatge, com una transició des del que és tangible fins a l'intangible", que "s'estructura com una experiència en capes, en la qual el visitant avança cronològicament, però també simbòlicament, per diferents nivells de significació", ha destacat López.
Condicionada per les reduïdes dimensions de l'edifici, la visita es recomana en grups de sis persones per cadascun dels tres nivells. Quan un grup desallotge la primera planta passarà el següent, per la qual cosa hi haurà 18 persones al mateix temps en l'edifici, ha precisat Martí. La duració de la visita és d'aproximadament 45 minuts. Es calcula que el centre podria acollir uns 50.000 visitants a l'any, amb el que es convertiria en el quart museu municipal més visitat.
Així mateix, el centre està concebut per a visitar-se "de manera autònoma" amb audioguies que estaran disponibles en nou idiomes. A més, se sincronitzarà esta audioguia amb els diferents elements de les sales, de manera que, per exemple, si s'indica als visitants que avance cap a la dreta, s'il·lumine la part dreta del passadís.
Tres milions per a un projecte ambiciós
L'alcaldessa de València ha destacat que el projecte té un pressupost de més de tres milions d'euros i que és "el més rigorós, ambiciós i tecnològicament avançat possible". "Volem acollir fins a 50.000 visitants anuals", ha dit l'alcaldessa.
Catalá ha afirmat no voler "una ciutat franquícia amb projectes que puguen estar a València o en qualsevol ciutat del món". "Volem projectes que només puguen estar a València i volem que la cultura siga la clau de volta de l'estratègia de la ciutat perquè, efectivament, València és una ciutat molt rica culturalment. Tan rica que podem reconduir tota la nostra capacitat turística, tot el nostre disseny urbà i tota la nostra aposta de model de ciutat cap a una proposta cultural".
Ha explicat que esta tardor serà el tercer Any Jubilar" i que l'Ajuntament sol·licitarà la declaració com a esdeveniment d'excepcional interés públic". A més, ha anunciat la signatura d'un conveni amb la Fundació Iberdrola per a il·luminar "no sols el Micalet, sinó tota la catedral, per la qual cosa, la Casa del Rellotger i la catedral de València tindran un plus de cuidar-les bé i de qualitat".