El centre Hortensia Herrero de València: el nou espai d'art contemporani amb entranyes romanes

Amb 3.500 metres i 17 sales, reunirà un centenar d’obres d’artistes i s’ubica en l’antic palau dels Valeriola, que s’ha restaurat en cinc anys i amb vint milions d’euros de la fundació

Pati interior del palau dels Valeriola, una vegada finalitzada la restauració
Pati interior del palau dels Valeriola, una vegada finalitzada la restauració / Marta Pascual

Un gegant de l’art contemporani, entre murs del segle XVIII, està a punt d’obrir les portes a València. Es tracta del Centre d’Art Hortensia Herrero, que s’ubicarà en el palau dels Valeriola. Aquest nou espai atraurà, de segur, les mirades de veïnat i visitants, i no sols pels 3.500 metres quadrats dedicats a l’art contemporani, sinó perquè en les entranyes ha patit un profund procés de restauració de cinc anys que, fins i tot, ha oferit suculentes troballes als arqueòlegs, com les restes del circ romà de l’antiga ciutat.

El centre d’Art Hortensia Herrero contribuirà a convertir València en referent de l’art contemporani. En les 17 sales habilitades, part en l’antic palau restaurat i part en l’espai annex que s’ha construït, està previst exposar les obres d’icònics artistes de l’art més actual. Des de Gursky, fins a Anselm Kiefer, Anish Kapoor, Juan Dubuffet o Eduardo Chillida, Jaume Plensa o Manolo Valdés, que formen part de la col·lecció privada d’Hortensia Herrero, vicepresidenta de Mercadona i esposa del propietari de la cadena de supermercats, Juan Roig.

En total, en les quatre plantes que tindran els dos edificis connectats del centre Hortensia Herrero, hi haurà obres d’una cinquantena d’artistes nacionals i internacionals, que es podran visitar amb una entrada de nou euros –deu si s’adquireix en taquilla–, encara que els diumenges d’enguany es podrà visitar debades.

Hortensia Herrero presenta un nou espai d'art contemporani al centre de València
Hortensia Herrero presenta un nou espai d'art contemporani al centre de València / Marta Pascual

Valuoses restes arqueològiques

Més enllà de l’art contemporani, la visita a l’antic palau dels Valeriola i l’immoble annex de San Cristóbal, situats al carrer de la Mar, prop de la plaça de la Reina, suposa una experiència per als aficionats a l’arquitectura i l’arqueologia.

La fundació Hortensia Herrero ha invertit més de 20 milions d’euros en les obres de restauració i adaptació d’aquest nou espai. Després d’adquirir l’antic palau el 2016, dos anys després van començar els treballs de rehabilitació, que s’han fet en tres fases i han estat a càrrec de l’equip multidisciplinari d’Erre Arquitectura. A partir de dissabte, els visitants el podran apreciar en el recorregut dissenyat pels dos immobles.

En aquest camí, els visitants veuran, des de les restes del circ de la Valentia romana, que després es va integrar en la trama de la ciutat musulmana del segle XI i XIII, fins a la imponent façana del palau o l’antiga capella de l’edifici. A més de les nombroses obres d’art contemporani que es troben al seu pas.

Aspectes arquitectònics a banda, el centre Hortensia Herrero contribuirà, juntament amb altres espais públics com l’Institut Valencià d’Art Contemporani (IVAM), a consolidar València com a ciutat de referència de l’art contemporani.

També et pot interessar

stats