Xavi Calvo: “A totes les nostres llars hi ha dissenys valencians i no ho sabem”

Per al director de València Capital Mundial del Disseny 2022, més enllà de l’esdeveniment, la capitalitat s’ha de convertir en un llegat per a la ciutat.

Entrevista a Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny

Inma Bermúdez dissenya des de sa casa, a València, alguns dels productes d’Ikea més habituals en qualsevol llar. Francis Montesinos està mig segle dissenyant moda per tot el món. La mítica prestatgeria Literatura va ser obra d’un valencià, Vicent Martínez, com també ho va ser Cobi, la mascota de Barcelona 92, creada per Mariscal. 

València serà epicentre del món del disseny el 2022 i, com diu l'eslògan, "no és casualitat". Segles de talent creatiu, des de Renau i Segrelles fins als nostres dies, justifiquen de manera més que sobrada l’honor de convertir-se en la capital mundial del disseny.  

Per a Xavi Calvo, director de l’equip que treballa des del 2018 per a gestar un programa a l'altura de la capitalitat, "el sector sabia" la qualitat del disseny amb segell autòcton, però "ens faltava saber contar-ho", que la gent se n'assabentara.

Finalment ho han sabut contar, almenys a la World Design Organisation, que va reconéixer que no només València, sinó tota la Comunitat Valenciana estava íntimament lligada al disseny. Un passat carregat amb l’experiència de la ceràmica, el taulell, el joguet i la impremta “han demostrat que tenim una motxilla molt interessant”, explica Calvo. El present del disseny, diu, “és brutal” quant a projecció internacional. Pèro ha sigut el futur un dels ingredients clau en la seua aposta davant de l’organització mundial del disseny: “El que més ha agradat és com podem aplicar estratègies de disseny a qüestions com polítiques públiques, sostenibilitat o igualtat”. 

El passat 16 de novembre es va presentar al Palau de les Arts l’intens programa amb més de cent activitats que Xavi i el seu equip desenvoluparan per tota la ciutat, gràcies fonamentalment a la col·laboració amb institucions, empreses i professionals. A aquestes se sumen més de 200 activitats satèl·lit sorgides al voltant de l’organització de València Capital Mundial del Disseny 2022 amb què pretenen que qualsevol persona que arribe al Cap i Casal, des de qualsevol cantó, sàpia que "estan passant coses".

Entre les activitats programades, Xavi ens destaca algunes de les més importants, com el festival World Design Street Festival, que traurà al carrer el disseny valencià per a fomentar la participació ciutadana, l'experiència World Design Experience, en què estreles del disseny de tot el món vindran a València a contar qui són i què fan, o la conferència World Design Policy Conference, un acte al voltant del disseny aplicat a polítiques públiques que, segons explica, serà pioner a Espanya i referent mundial. 

En total es preveu que l’esdeveniment atraga com a mínim dos milions de persones, de les quals s'espera que 200.000 siguen estrangeres. Però per a Xavi Calvo el més important és el que transcendeix, i no l’embolcall de la capitalitat que acomiadem l’any 2022. Per al director del projecte cal fugir del concepte d’esdeveniment i parlar de llegat per a així aconseguir que a partir de l’any que ve “València instaure la cultura del disseny”.   

També et pot interessar

stats