El Mapa del Disseny: la ruta que connecta l’impuls estètic i el relat cultural dels barris de València

València Capital Mundial del Disseny 2022 i Visit València creen una guia participativa que reconeix els locals que aposten pel bon disseny

El 'Mapa del Disseny'
El Mapa del Disseny

Què tenen en comú La Rambleta, al Bulevard Sud de València, i el quiosc de La Pérgola, al passeig de l’Albereda? La resposta, per sorprenent que puga paréixer, és el disseny, i més concretament, una guia que naix al caliu de la capitalitat mundial del disseny que ostentarà la ciutat del Túria l’any que ve. L’equip de València Capital Mundial del Disseny 2022 s’ha aliat amb Visit València i l’Agència Districte per a donar a llum el primer Mapa del Disseny de València, una guia participativa amb què es reconeixen els espais amb un projecte creatiu valuós que donen suport al teixit professional del disseny local.

El resultat és una guia virtual que reivindica que València és disseny, i que aquest es troba en llocs on potser no ens havíem parat a descobrir. Un disseny desproveït d’artifici i mai entés com un embolcall merament formal, estètic o efímer, sinó com allò perdurable i arrelat a la nostra manera de ser i de viure. 

Mapa del Disseny
Mapa del Disseny

Un mapa viu, que vertebra i que pregunta

Un dels principals objectius del mapa és desmuntar la idea d’una València radial amb 3 o 4 punts clau. Més prompte al contrari, la intenció és cosir la perifèria per a obtindre una panoràmica de la nostra manera d'expressar a través del disseny el caràcter d’una ciutat. Per això el projecte arranca amb una representació equilibrada de deu districtes: Ciutat Vella, Benimaclet, Extramurs, l'Eixample, Jesús, Patraix, Campanar, Poblats Marítims, Pla del Real i Saïdia.

El recorregut virtual obri les portes de llocs icònics com ara el teatre La Estrella, a Poblats Marítims; també d’uns altres històrics que ara alberguen nous projectes, com ara Bombas Gens, a Campanar; i d’altres que tot i ser nouvinguts, tenen una missió sòlida i un caràcter estètic propi, com ara El Almacén de Patraix.  

De moment són 20, però això és només el punt de partida d’una guia viva que aspira a estar en constant creixement. D’ara en avant, serà la ciutadania qui podrà proposar locals a través de l’apartat “el teu lloc” del seu web. Com explica Alicia Matallín, responsable de comunicació de València Capital del Disseny 2022, amb aquesta ferramenta participativa es pretén enderrocar la idea que el sector del disseny “imposa i no pregunta”.

Cada setmana s'hi afegiran 15 noves propostes que s’ajusten als criteris del projecte. I quin és el sostre? Alicia confessa que l’objectiu és arribar a 400 enclavaments, i que l’equip somia poder eixir en el futur de la capital de Túria i posar en valor el disseny de més municipis de la Comunitat Valenciana. 

A qui vulga formar part de l’equip de selectors del Mapa del Disseny li convé tindre en compte els preceptes amb què els responsables del projecte filtraran les propostes. Es valorarà l’existència d’un encàrrec professional, també la relació de l'establiment amb el món de la creativitat i, per últim, el valor patrimonial de l’enclavament, una de les obsessions d’un equip que pretén demostrar que si València ha sigut triada Capital Mundial del Disseny 2022 és gràcies al treball de diverses generacions de professionals dedicats a la creació de qualitat. 

El vincle amb un projecte de turisme de qualitat 

Els criteris de selecció tenen molt a veure amb allò que aquesta guia vol contar en el pla turístic. I és que no és casual l’aliança amb Visit València en un moment en què es concentren esforços per a projectar un model turístic de qualitat que vol recuperar l'essència i fugir d’allò efímer. 

Alicia Matallín planteja una pregunta: “Per què molts turistes s’enamoren d’aquesta ciutat i s’hi acaben quedant a viure?” És probable que la resposta la trobem en aquestes coses que la fan única. Per això aquesta guia vol que recuperem l’orgull per un relat que la ciutat conta de manera genuïna i quasi involutària, com un esmorzar al sol a la terrassa de La Pérgola. 

Mapa del Disseny. El quiosc La Pérgola
Mapa del Disseny. El quiosc La Pérgola / María Pérez

Una sinergia entre turisme i creativitat que també actua en direcció contrària, ja que la guia permet parlar del disseny en un sector en què a voltes no ha sigut “suficientment considerat” segons explica Alicia. 

Els responsables del projecte aspiren a traslladar al format físic la guia i un mapa que contribuïsca a fomentar aquesta nova manera de visitar la ciutat: amb els ulls desperts al disseny que s’amaga en la quotidianitat. 

També et pot interessar

stats