Canals crema finalment la foguera de Sant Antoni

S’hauria d’haver cremat dilluns, però el temporal de vent va obligar a ajornar la celebració

La foguera de Canals crema finalment després de dos anys
La foguera de Canals crema finalment després de dos anys / À Punt NTC

Finalment, el veïnat de Canals (Costera) ha pogut veure cremar la foguera de Sant Antoni aquest divendres després del parèntesi obligat per la pandèmia. La foguera havia d’haver cremat aquest dilluns, però el temporal de vent va obligar a ajornar la celebració a Canals i altres municipis per l’alt risc que el foc es descontrolara.

Aquest xicotet retard no ha llevat les ganes de festa als veïns i veïnes d’aquest municipi que planta la foguera més gran del món, segons el rècord Guiness. Així, a la plaça de l’església s’ha congregat una gran multitud que esperava amb impaciència el toc de les campanes que anuncia l’encesa de la foguera. 

A les 21:00 hores, quan ha sonat el senyal, s’ha disparat la traca que encén el monument i el foc no s’ha fet esperar. Al seu voltant, centenars de persones han gaudit de l’espectacle, cada vegada una mica més allunyats de la foguera, a mesura que el foc anava estenent-se per totes les branques que la conformen. 

El mestre foguerer Toni Sanchis ha explicat a À Punt que el muntatge d’aquesta foguera monumental, juntament amb el seu pare, el seu germà i la resta de muntadors, ha sigut “molt emocionant i espectacular”. Concretament, la foguera fa 16 metres d’alçada i està formada per 152 tones de llenya i el muntatge el van haver de fer a contrarellotge en jornades maratonianes perquè estigués acabada quatre dies abans del dia de Sant Antoni, i el veïnat i visitants d’altres municipis pogueren gaudir d’ella abans que el foc la transformara en cendres.  

Sanchis conta que han batejat la foguera 'La vella mecanitzada' perquè enguany l’han muntat utilitzant més maquinària que en anys anteriors, per una qüestió de seguretat. Tradicionalment, sempre s’ha muntat a mà, sense cap màquina, i fins fa uns anys encara es feia així, però les dimensions que ha anat assolint el monument han fet que siga massa perillós pujar fins a dalt de tot sense cap ajuda. “Fer-ho tot a mà era més espectacular i la gent se sorprenia més, però la seguretat és més important”, reconeix el mestre foguerer.  

També et pot interessar

stats