Brines, immortalitzat a la Biblioteca Nacional

Des d'aquest dimecres el retrat "impactant i desconcertant" del poeta i premi Cervantes 2020, fet per l'artista Carmen Calvo, ocupa un espai destacat

El cuadro de Francisco Brines ja penja a la Biblioteca Nacional d'Espanya
El quadre de Francisco Brines ja penja a la Biblioteca Nacional d'Espanya / Biblioteca Nacional d'Espanya

"Una obra que impacta i desconcerta, i això a Brines li hauria encantat”. Amb aquestes paraules ha definit la directora de la Fundació Francisco Brines, Àngels Gregori, el transgressor retrat de Francisco Brines, que des d'aquest dimecres ocupa un lloc privilegiat al Saló Italià de la Biblioteca Nacional d'Espanya. El poeta valencià i Premi Cervantes 2020 ha quedat distinguit per aquest centre de referència informativa i documental de la cultura gràfica, escrita i audiovisual espanyola i iberoamericana. 

Les paraules de benvinguda han sigut a carrec d’Elvira Lindo, presidenta del Reial Patronat de la Biblioteca Nacional, que ha dit del treball fet per Carmen Calvo "és el retrat més original que jo recorde". A continuació, Calvo visiblement emocionada, ha assenyalat: "La imatge de Francisco ha quedat retratada amb l'afecte i admiració que li tinc. El color triat és el blau del Mediterrani, el de la ceràmica valenciana, el de la literatura. La imatge està envoltada de fragments dels seus poemes".

L'acte de clausura ha estat acompanyat d'una lectura de poemes de l'escriptor valencià, a càrrec de la directora general del Llibre, María José Gálvez, Jesús Cañete, de la Fundació General de la Universitat d'Alcalá de Henares, i de la directora de la Fundació Francisco Brines, Àngels Gregori.

Així immortalizava en les xarxes socials la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, el moment del parlament de l'artista Carmen Calvo. 

Un treball que, com han definit en la Fundació Francisco Brines, conté una "empremta mediterrània". Fet de fang, gres i ceràmica blava, busca connectar amb la ceràmica valenciana del segle XV i el paisatge que va inspirar l'obra del poeta, mort el mes de maig de 2021 als 89 anys. En el fons del retrat figura un text de l'últim llibre del poeta valencià, "On mor la mort".

Calvo, Premi Nacional d'Arts Plàstiques en 2013, va assumir aquest repte per la relació personal que la unia a l'escriptor, amb qui va compartir "xarrades i passejos", del qual destaca la gran sensibilitat que tenia cap a l'art i al qual ha volgut rendir un homenatge i agraïment.

Brines tenia una mirada especial cap a l'art, sabia veure la pintura actual", recorda l'artista, que va conéixer el poeta d'Oliva (Safor) molt jove i des del principi van tindre "un acostament i una connexió" que es va transformar en una gran amistat que van mantindre fins als últims dies de vida de l'escriptor.

El poeta també va escriure textos per a alguns dels catàlegs de l'artista valenciana, entre altres el de la seua exposició al Museu Reina Sofia publicat en 2002. A més, en 2005 el Museu Mahmoud Mokhtar del Caire va acollir la mostra "Carmen Calvo versus Francisco Brines", organitzada per l'IVAM, amb la col·laboració de l'Institut Cervantes.

A l'acte també han assistit Mariona Brines, neboda de l'escriptor, junt amb altres familiars, personalitats i amics del poeta, com la pintora Rosa Mascarell i l'escriptora Àngels Gregori.

També et pot interessar

stats