Art i cultura per a menuts i grans amb la tornada a la rutina

Propostes culturals de tota mena es multipliquen a pobles i ciutats amb l’arribada de la tardor, fem un repàs a algunes de les més rellevants

Arts escèniques, arqueologia, música i màgia en l'agenda cultural per a tots els públics en aquesta tardor
Arts escèniques, arqueologia, música i màgia en l'agenda cultural per a tots els públics en aquesta tardor / À Punt NTC

Amb la fi de les vacances arriba la tornada a l’escola i una costera de setembre no sempre fàcil per als més grans. A l’altra cara de la moneda, espais escènics, museus i els carrers dels nostres pobles i ciutats comencen a omplir-se de propostes culturals i artístiques que han estat coent-se al llarg de l’any i que arriben per a sacsejar els esperits i la ment de menuts i grans.

La tardor ve carregada d’arts escèniques i visuals, d’arqueologia, de música i de molta fantasia a les nostres comarques. Fem un repàs a algunes de les propostes més rellevants que arriben amb la nova temporada.

Tir d’eixida a la tardor amb circ, dansa i música 

El festival Retorn a la ciutat convertirà Castelló de la Plana en un escenari d’arts en viu durant dos caps de setmana, del 22 de setembre a l’1 d’octubre, amb propostes per a tots els públics i adreçades especialment als més menuts. Més de 60 espectacles d’arts escèniques d’una quinzena de nacionalitats diferents completen una agenda que, en aquesta edició, incorpora el festival MUT! de teatre sense text en la programació. 

Per a donar la benvinguda a la tardor, també hi haurà molt de circ, teatre i tallers d’arts visuals per a les criatures en els carrers d’Alzira (Ribera Alta) en la 8a edició del festival Art al Carrer, que se celebra els dies 22 i 23 de setembre. En el menú, una trentena d'espectacles i una jornada d'il·lustració per a tots els públics en un festival inclusiu que es consolida en el panorama valencià de les arts del carrer.

Viatjar a la Xina dos mil anys arrere al MARQ

Fa mesos que el Museu Arqueològic d’Alacant, el MARQ, encisa milers de visitants amb la mostra dels guerrers de Xi’an que acull més d’un centenar d’objectes, nou guerrers i un cavall originaris de la tomba del primer emperador de la Xina, del 210-209 abans de la nostra era, en una experiència immersiva.

Ara, a partir del 23 de setembre, una dama de la cort de l’emperador i un treballador de la tomba imperial ofereixen un viatge en el temps en una visita teatralitzada que acompanyarà durant tota la tardor la xicalla en la descoberta d’aquesta civilització i els secrets que guarda el mausoleu. 

Escalante, la meca valenciana del teatre infantil

El 29 de setembre, l’Escalante, el centre d’arts escèniques per als més menuts, estrena temporada amb una producció pròpia amb talent valencià, Peter&Pan, format amb què ha guanyat una merescuda reputació en el sector escènic estatal des de fa quatre dècades. És una de les 40 propostes d’ací i d’allà que l’Escalante acostarà enguany als diversos escenaris on trasllada la seua activitat a la ciutat de València i a altres comarques a través de la seua gira, que aquesta temporada acostarà La màquina de Rube Goldberg, una producció pròpia d’il·lusionisme, a localitats com Albaida, Canals (Costera), Sueca (Ribera Baixa), Ontinyent (Vall d'Albaida), Burjassot, Puçol i Paterna (Horta Nord).

Musicals, circ, titelles o teatre de carrer componen l’agenda per a la tardor que, a més, ofereix el ja tradicional cicle de teatre sobre memòria història per a adults entre el 6 i l’11 de novembre

Els monstres valencians tornen per Tots Sants 

Què sabem de l’home del sac? Un any més, l’ETNO, el Museu Valencià d’Etnologia, ha preparat una sèrie d’activitats adreçades a xiquetes i xiquets per a descobrir l’imaginari tradicional dels monstres valencians quan s’acosta la festa de Tots Sants.

Enguany, entre el 15 d’octubre i el 5 de novembre, Espanta la por! ofereix tallers per a tota la família que s’endinsaran en les llegendes dels nostres pobles al voltant de la figura de l’home del sac. És només una de les múltiples activitats per a rememorar els personatges fantàstics més autòctons.

Retrobar-se amb la infància

El Museu Valencià del Joguet d’Ibi a l’Alcoià, epicentre de la indústria del joguet de tot l’estat des de fa 120 anys, ofereix una emotiva experiència que transporta els més grans a la infància en un espai per a compartir amb els més menuts.

El centre de referència en la conservació i difusió d’aquest patrimoni tan nostre ha organitzat els dies 21 i 22 d’octubre el Mercat del Joguet Antic en l’entorn del museu, un cap de setmana replet d’activitats per a tota la família.

També et pot interessar

stats