El Museu Arqueològic d'Alacant inaugura una mostra sobre els guerrers de Xi'an

Fins al 28 de gener del 2024, més de 100 peces cedides per museus xinesos es podran veure al Marq

El Museu Arqueològic d'Alacant inaugura una mostra sobre els guerrers de Xi'an / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de març 2023 - 06:56 Actualitzat: 28 de març 2023 - 19:07

El Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) inaugura aquest dimarts l’exposició "El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina". Els guerrers de Xi'an. Una mostra que exhibirà, fins al gener del 2024, un total de 120 peces de les dinasties Quin i Han cedides per diversos museus xinesos i entre les quals destaquen nou guerrers i un cavall original de terracota.

A la inauguració de la mostra ha assistit el ministre xinés de Cultura i Turisme, Hu Heping, que ha afirmat que "és una mesura pràctica per a consolidar la nostra relació i aprofundir en el coneixement mutu de les nostres civilitzacions". La seua presència és una mostra de la importància d’aquesta exhibició sobre el llegat del primer emperador, la primera autoritzada per la República Popular de la Xina després de la pandèmia i una de les principals activitats del programa per a commemorar el 50 aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques amb Espanya.

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, que ha estat present en la inauguració, ha afirmat que es tracta d’una col·lecció de figures que transporten a un imperi que va durar 1.500 anys i que és “l’imperi més antic, longeu i poderós de la història del món”.

Guerrers de Xi'an en 360 graus

Bona part dels objectes exposats s'han trobat a la tomba del primer emperador de la dinastia Qin. Arqueologia i tecnologia d'avantguarda van junts en aquesta mostra de figures funeràries per a permetre'ns saber com eren originàriament algunes de les peces més significatives.

El plat fort de l'exhibició està a l'última sala, on una música feta per a l'ocasió i l'aroma de la flor de lotus i el te blanc presenten els guerrers de Xi'an. Són set figueres i un cavall original que, per primera vegada en la història, estan exposats de forma que permeten fer-los una mirada de 360 graus. Aquests guerrers són escultures funeràries, que representen els guerrers i els cavalls de l’exèrcit del primer emperador de la Xina, del 210-209 abans de Crist.

Una de les peces de l'exposició “El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina”
Una de les peces de l'exposició “El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina” / MARQ

Entre les peces més valuoses de la mostra hi ha una teula que conté el nom de díhuit dels milers d'homes que ajudaren a construir la majestuosa tomba de l'emperador. Són els invisibles de la història, però els que realment l'escriviren. 

Malgrat que les estàtues comencen a mostrar-se al públic aquest dimarts fa ja uns dies que arribaren a Alacant, ja que s’havia de preparar la mostra i, sobretot, les figures de terracota s’havien d’aclimatar a la que serà la seua nova casa durant deu mesos per a evitar danys per diferències de temperatura o humitat.

La reserva d'entrades per a visitar aquesta exposició es podrà sol·licitar a través de la pàgina web i en les taquilles del MARQ per un preu de cinc euros per cada tiquet individual. Les persones majors de 65 anys, joves i estudiants, entre altres col·lectius, tindran descomptes. 

També et pot interessar

stats