casca13.jpg
Aquesta és una recepta de Pilarín, Alfre i Raquel / Ricard Ferrer

Aprén a fer la casca de Reis en set passos

El tortell de Reis ha anat substituint la casca en les cases valencianes, però fins al segle XX era ben habitual preparar-ne una per al dia de Reis

04 de gener 2023 - 08:12

La casca és una recepta i un costum tradicional valencià. Fins als anys 60 del segle XX era comú, però a poc a poc, va ser pràcticament substituït als anys de popularització del tortell de Reis, que va implantar-se gràcies a la publicitat i a la rebosteria industrial. Aprén a fer-la en set senzills passos i per Nadal sorprén els teus amb una tradició ben valenciana.

Ingredients

Ingredients de la massa

  • 4 ous mitjans
  • mig quilo de sucre
  • 1 kg d’ametla molta
  • confitat de moniato / de cabell d’àngel

Ingredients del carat

  • 2 clares d’ou
  • 6 cullerades de sucre (3 per cada clara)
  • llima escorreguda (poca quantitat)

Recepta

  1. Es baten els ous. S’afig tot el sucre. S’afig l’ametla.
  2. S’amassa tot i es divideix en boles (4 o 5). Cada bola serà una casca.
  3. Amb plàstic dur (no film) de ferreteria es fa un cilindre allargat. Amb el corró s’aplana tot menys el cap, que quedarà massís. S’afig al mig el farciment, pensant que s’ha de poder tancar i fer la serp. Amb l’ajuda del plàstic (i molta traça) es tanca perquè quede un bon cilindre farcit. S’enrotlla la serp en forma d’espiral. S’afigen unes trenes decoratives darrere del cap (amb pasta massissa).
  4. S’unta amb ou.
  5. Al forn. 180 graus durant 15 min (12 min si el forn és d’aire). El punt és quan la trena de dalt està moreneta.
  6. El carat (merenga). Amb la batedora ho fem al punt de neu. Es posa el carat amb la mànega de pastisseria. Cada u ho decora a la seua manera. La casca, ja carada, es torna a ficar al forn 2 minuts amb la part del grill.
  7. Quan es gela es passa a la caixa redona i s’afigen llepolies.

BON PROFIT!

Aquesta és una recepta de Pilarín, Alfre i Raquel i les imatges són de Ricard Ferrer.

Altres Imatges

stats