Fer un tortell de Reis costa el doble que l’any passat

El sucre s’ha encarit un 100%, la farina vora el 40% i les cobertures de xocolate tripliquen el preu

El cost de fer un tortell de Reis és el doble que l’any passat / À Punt NTC

L'increment de preus està afectant la producció del tortell de Reis. Enguany elaborar aquest dolç artesanal costa el doble que l'any passat, i alguns establiments ja n'han apujat el preu.

Tot i ser un dels dies més forts en vendes, el Gremi de Pastissers i Forners pateix una inflació desbordada i la competència de preus de les grans superfícies. “Hi ha una falta de demanda i has d’assumir un increment desproporcionat dels costos”, denuncia Antonio García, del forn Blanch. En el mateix sentit s’ha pronunciat la propietària del forn Macián, Marimer Sidro, que afig que amb els mateixos treballadors has d’oferir igual qualitat a uns preus més alts. 

Aquestes dues pastisseries de Castelló de la Plana sumen vora dos-cents anys de tradició. El tortell de Reis és un dels productes estrela, però enguany els costa el doble de fer que l'any passat. 

El sucre s’ha encarit un 100%. Puja també la farina vora el 40%, els ous, la llet o l'oli de gira-sol, mentre que les cobertures de xocolate tripliquen el preu. A més, en un any de rècord en la factura del gas i l'electricitat. “Som xicotets, en el nostre ADN està lluitar i esforçar-nos, però aquesta crisi és molt diferent de les altres”, assegura García. 

El que no es redueix és la qualitat d'un producte que continua elaborant-se a mà, com fa cent anys i que endolcirà l'espera de la nit més màgica de l'any, malgrat tots els entrebancs.

També et pot interessar

stats