"Amor líquid", crida a la llibertat sexual del pintor Jordi Machí
Homenatge al col·lectiu LGTBI amb una acolorida reinterpretació de “l’amor líquid, l’amor que s’escapa i que ningú pot parar”
El pintor algemesinenc Jordi Machí fa un homenatge al col·lectiu LGTBI amb la seua última exposició, que sota el títol “Amor líquid”, pot veure’s aquests dies a la galeria Open Art Madrid, a la capital.
Considerat per molts l'artista dels artistes, Jordi Machí va pintar un quadre per al marit de Kim Kardashian, després que un amic els posara en contacte. “Ell té moltes influències en el món de Hollywood i em va comentar que faria un quadre per a Kanye West”, recorda per a À Punt. Després d’aquest encàrrec, van vindre els de Ryan Gosling o Miguel Bosé i, des d’aleshores, “tot comença a pujar, a pujar, a pujar...”, recorda el pintor.
El seu èxit, considera, no és solament qüestió de talent. També deriva de la seua mentalitat oberta i tolerant, com ell mateix admet. Jordi Machí ha exposat al Líban, al Brasil o els Estats Units, però el seu cor continua a Algemesí (Ribera Alta). “La meua obra és part de mi, Algemesí està reflectida en la meua obra. Les vivències que he tingut a la meua terra també estan en la meua obra. És indiscutible que el meu cor està allí”, apunta amb nostàlgia en referència a la seua localitat natal.
Mado, l'organitzadora de l'Orgull LGTBI a Madrid, li va fer un encàrrec per a la celebració d'enguany. El resultat és un esclat de llum, colors i llibertat que pot visitar-se a la galeria Open Art de Madrid fins al 16 de juliol.
“Soc un pintor molt colorista, m’agraden els colors vius. I cada vegada vaig desfragmentant més, vaig destruint més l’obra”, reconeix el pintor davant els micròfons d’À Punt.
Per a Bauman, l'amor líquid era l'amor fràgil de la postmodernitat. Machí reinterpreta el concepte en aquesta exposició, on ha volgut recollir “un amor que flueix, com un riu que va entre les roques, que s’escapa, que és molt complicat agafar i que ningú pot parar”.
Entre les obres que poden observar-se en aquesta mostra de València, una de les de capçalera és Metamorfosi, amb la qual Machí ha volgut fer un homenatge a la transsexualitat. “Primer vaig pintar el retrat de la xica, després vaig pintar el retrat del xic amb les mateixes faccions i el següent procés va ser anar retirant les faccions per a arribar a la verdadera pell”, explica l’artista.
Dins d’aquesta mostra d’homenatge a la diversitat sexual, Jordi Machí també ha pintat Oxitocina, una oda a l'amor a primera vista, i Bitch, un reconeixement a les persones no binàries. En definitiva, es tracta de peces artístiques amb les quals l’artista ha volgut encoratjar els visitants a ser ells mateixos i a estimar qui vulguen.
Reivindicació encara necessària
En aquest sentit, recordava que aquestes reivindicacions, a través de l’art, són encara molt necessàries. De fet, Jordi Machí, durant l’entrevista amb À Punt, posava com a exemple d’intolerància l’assassinat de Samuel, el jove assassinat a colps aquest dissabte a la Corunya, un crim del qual s’investiga si la condició sexual del jove va ser la motivació principal.