Fa 107 anys del naixement d'Enric Valor

Les seues rondalles cobren vida a la sèrie ‘Catacric, Catacrac’ d'À Punt.

Enric Valor és un dels escriptors més rellevants de la literatura en valencià
Enric Valor és un dels escriptors més rellevants de la literatura en valencià

Hui fa 107 anys del naixement d'Enric Valor, escriptor nascut l'any 1911 a Castalla, a la comarca de l'Alcoià. Amb motiu de l'aniversari, cada 22 d'agost un grup entre setanta i noranta persones es reuneixen a Castalla per a retre-li homenatge caminant per les sendes de muntanya dels voltants de Castalla, ja que Valor era un enamorat d'aquests paisatges que li van servir d'inspiració. 

Vicent Brotons, filòleg i professor de la Universitat de València que va conéixer personalment Enric Valor, és una de les persones que integren aquest grup. Segons Brotons, "és imprescindible lligar Enric Valor amb el paisatge. Valor és país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada".

Enric Valor és un dels escriptors més rellevants de la literatura en valencià. Com a escriptor, va recopilar trenta-sis rondalles de la tradició oral i les va transformar en literatura escrita. Entre les seues obres destaquen L'ambició d'Aleix i el cicle de Cassana, format per Sense la terra promesa Temps de batuda i Enllà de l'horitzó. Com a periodista va col·laborar en diverses publicacions com ara El Tio Cuc d'Alacant, El Camí o El País Valencià. A més, va tindre un paper destacat en la difusió de la gramàtica de Pompeu Fabra a la Comunitat Valenciana amb obres com Millorem el llenguatge o Curs mitjà de gramàtica catalana, referida especialment al País Valencià o la seua coneguda flexió verbal. Va rebre diversos premis com a reconeixement de la seua trajectòria, entre altres el Premi Sanchis Guarner l'any 1983, de la Diputació Provincial de València i el Premi de les Lletres Valencianes l'any 1985. A més, va ser proclamat doctor honoris causa per les universitats de València, la Politècnica de València, la de les Illes Balears, la Jaume I i la d'Alacant.

Les rondalles d'Enric Valor cobren vida a Catacric, catacrac , una sèrie d'animació d'À Punt Mèdia per a gaudir de la tradició oral que va recollir i va convertir en literatura aquest gran escriptor.

També et pot interessar

stats