Greus incidents a París entre policies i grups violents, en una nova protesta contra la reforma de les pensions
Per primera vegada des de 2009, els líders dels principals sindicats han marxat junts pel Primer de Maig
Els sindicats francesos han tret al carrer centenars de milers de persones amb motiu del Primer de Maig, que se celebra aquest dilluns, en una nova prova de força contra la reforma de les pensions, la tretzena des de començaments de gener. Els líders de les centrals sindicals, que han tornat a desfilar junts —fet que no ocorria en un 1 de maig des del 2009—, han qualificat d’"històrica" la mobilització, encara que una part del protagonisme informatiu l’han tornat a capitalitzar els grups violents. Un total de 108 agents de les forces de l'orde han resultat ferits, un d'ells amb cremades greus, en els altercats i enfrontaments de les manifestacions de l'1 de Maig a França, de les quals s'han fet 291 detencions.
Els principals incidents han sigut a Nantes, Lió, Angers i, sobretot a París, on s'havien comptabilitzat 19 policies ferits i on els enfrontaments continuaven a última hora de la vesprada entorn de la plaça de la Nació, que és on ha acabat el festeig. La Confederació General del Treball (CGT) ha indicat que hi ha hagut 2,3 milions de manifestants en tot el país (550.000 a París). Això, segons la seua pròpia comptabilitat, seria el segon dia de més participació des que el 19 de gener va començar el moviment contra la reforma de les pensions. En canvi, el Ministeri de l'Interior ha comptabilitzat 782.000 manifestants en tot el país i 112.000 a la capital. Encara que els festejos s’han desenvolupat sense incidents en la immensa majoria dels 300 que s'havien organitzat per tot el país, hi ha hagut diversos altercats a Nantes, Lió, Tolosa i, sobretot, París.
A la capital, les escaramusses han sigut contínues al llarg de tot el recorregut de la manifestació entre la plaça de la República i la de la Nació entre les forces de l'orde i grups radicals, que han rebentat aparadors i vitrines de comerços o entitats financeres i han cremat contenidors i tota mena de mobiliari urbà.
Càrregues, gasos lacrimògens i canons d’aigua
La policia ha replicat amb càrregues, gasos lacrimògens i al final de la marxa amb camions amb canons d'aigua de pressió per a dispersar als esvalotadors i també per a extingir un incendi als baixos d'un edifici de la plaça de la Nació. Un dels agents ha resultat ferit de gravetat per les cremades causades per un còctel incendiari.
Les forces de l'orde han utilitzat drons per a supervisar les desfilades, una qüestió que ha generat polèmica i que ha donat lloc a recursos judicials per a evitar-ho, amb l'argument que els dispositius retallen les llibertats públiques.