Acadèmia Valenciana de la Llengua

La paraula en imatges

Més
pànic

La paraula en imatges: 'pànic'
El pànic és un sentiment de por extrema provocat per algun esdeveniment que de sobte irromp en les nostres vides. A vegades no som capaços d'explicar les raons que provoquen el pànic. És un sentiment difús. Però, siga quina siga la causa que el provoca, pot ser útil saber l'origen de la paraula. Cada mot té una càrrega cultural que ens ajuda a descobrir els llaços que ens unixen a altres pobles. La paraula pànic prové del nom del semidéu Pan, que en la mitologia grega era el representant de la naturalesa salvatge. Segons les llegendes, era una deïtat irascible, i quan s'enfadava feia tronar els cels i llançava rellamps que causaven pànic entre els pastors i els ramats.

La paraula en imatges: 'xocolate'

La paraula en imatges: 'xocolate'
La paraula xocolate prové de la forma xocoatl del nàhuatl, llengua parlada en la zona central de Mèxic. El seu significat originari era el resultat de la combinació de xoco , que significa 'amarg', i atl , que vol dir 'aigua'. El xocolate designava, per tant, una beguda de sabor amarg elaborada a partir del cacau.

la paraula en imatges 'divendres'.jpg

La paraula en imatges: 'divendres'
El divendres és el nom que rep el dia de la setmana situat entre el dijous i el dissabte. Tradicionalment, en la litúrgia catòlica s’ha considerat que el divendres era el sext dia de la setmana, i així consta encara en molts diccionaris, sobretot els que estan publicats des de fa temps. En el diccionari de Fabra, per exemple, editat en 1932, estava definit d’eixa manera, igual que en el diccionari de la Real Academia Española fins a l’edició de 1992; en portugués, seguint esta tradició, el divendres és anomenat sexta-feira . Però, en els calendaris actuals, s’ha imposat un canvi de perspectiva, i el divendres ara apareix consignat com el quint dia de la setmana.

Trau la llengua

Més
Trau la llengua | Les paraules de L'Alqueria Blanca

Trau la llengua | Les paraules de L'Alqueria Blanca
En el capítol de hui viatjarem en el temps amb Blanca, o el que és el mateix, amb l’actriu Carme Juan, per a recórrer llocs, conéixer com es vivia i trobar paraules que ens transporten a la sèrie L’Alqueria Blanca.

Trau la llengua | Les paraules soflimades

Trau la llengua | Les paraules soflimades
En el capítol de hui encendrem la foguera de les paraules i les dites amb la socarrada més divertida de la televisió, Carolina Ferre, qui viatjarà amb Pepa des de la seua Cocentaina fins a un volcà, passant per la fresca de l’Àrtic,.

Trau la llengua | Les paraules embotides

Trau la llengua | Les paraules embotides
En el capítol de hui ens embotirem en les nostres millors gales per a rebre el pou de saviesa que és Pep Gimeno, Botifarra, a qui Pepa ha convençut perquè l’acompanye a omplir d’expressions i cançons este Trau la llengua.

Trau la llengua | Les paraules de la modernor

09.12.2021 | Les paraules de la modernor
En el capítol de hui ens amerarem de joventut i modernor amb l’estrela del moment, Samantha, qui acompanyarà Pepa a conéixer, entre altres coses, secrets del gran Nino Bravo, que mai passarà de moda, com elles dos, que són dos artistes.

Trau la llengua | Les paraules en dansa

02.12.2021 | Les paraules en dansa
En el capítol de hui ens mourem més que el bagul de la Piquer fins a trobar les paraules en dansa en companyia de l’actriu valenciana Sandra Cervera. Ella i Pepa no pararan en torreta i ens duran amunt i avall perquè Trau la llengua tampoc pare.