22.12.2023 | Entrevistem el paleontòleg i divulgador valencià Francesc Gascó-Lluna

13 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem conversat amb el paleontòleg i divulgador valencià Francesc Gascó-Lluna, que recentment ha publicat el llibre 'Paleontología pop. Lecciones desde el pasado', en el qual transmet la passió pels dinosaures i per la ciència que estudia i interpreta els seus fòssils. L'autor en aquesta obra no només parla de dinosaures per a tots els públics, sinó que pretén guiar els lectors i les lectores i descobrir-los la metodologia científica utilitzada i, de retruc, els sabers i els coneixements que sostenen les interpretacions que es fan dels fòssils. Però Francesc Gascó-Lluna va més enllà perquè, amb la narració li agradaria aconseguir que, qui llig, puga reflexionar i adonar-se que vivim un moment molt concret de la vida a la Terra. Una reflexió que s'aconsegueix en mirar arrere i observar que som éssers relativament recents si apreciem tot el que ha esdevingut abans de la nostra existència. 

Francesc Gascó-Lluna confirma que hi ha molts mites que rodegen els dinosaures i intenta desmuntar-los. Un d'aquests mites és el que percep els dinosaures que viuen tots junts, amb unes mateixes condicions, una mateixa flora, una mateixa natura, un mateix clima, una visió que assevera que és totalment falsa. I explica que, durant els 160.000.000 d'anys que van viure els dinosaures, el món va canviar i també les espècies de dinosaures que hi van existir. Així mateix, Gascó-Lluna afirma que falta molt per descobrir al voltant dels dinosaures, també al territori valencià, perquè en el període que van existir hi van viure moltes espècies que encara estan soterrades esperant trobar-se-les i traure-les a la llum. 

El divulgador valencià també ens ha confessat que, cada vegada que troba un nou fòssil, s'aborrona, com si fora la primera volta. I pensa com de menuts som els éssers vius. Explica que, quan les espècies fossilitzades estaven vives i després van quedar enterrades, encara no existien els humans a la Terra i això suposa que, en descobrir un fòssil, eres la primera persona que el veu. Una sensació que commou el paleontòleg. Aquestes i altres reflexions les poden escoltar en el 'link' de l'entrevista. 

stats