26.05.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de les últimes hores de la campanya electoral, que finalitza a mitjanit. Es diu així adeu a quinze dies de mítings, de propostes, d'actes en diferents pobles i ciutats. Dues setmanes en què els partits polítics han posat en marxa totes les estratègies possibles per a seduir cada ciutadà i ciutadana. Primer: perquè diumenge es lleven de damunt qualsevol indici de gossera i vagen al col·legi electoral a votar. Segon: que els dos sobres que dipositen a les urnes tinguen la papereta de la seua formació. Alacant ha sigut l'escenari clau que han triat el PSPV-PSOE i el Partit Popular per a passar-li el forrellat a la campanya. Compromís s'ha quedat a la seu de la ciutat de València, com també Ciutadans i Unides Podem. Vox ha dit l'última a Torrent, a l'Horta Sud. 

Hi ha un percentatge de gent que fa dies que ha decidit el seu vot, és aquella que ha votat per correu perquè, per diferents circumstàncies, diumenge no podrà acostar-se fins al col·legi electoral per a depositar el vot. A la Comunitat Valenciana ho han fet 78.983, el 2,08% del cens electoral, un percentatge 61 centèsimes inferior a la mitjana espanyola, que s'ha fixat en el 2,69%. 

Hui el temps ens ha donat una treva, però la matinada passada ha sigut ben intensa a la Plana Alta. Nit frenètica per al veïnat i els serveis de rescat després que els ruixats descarregaren amb força i deixaren més de 200 litres per metre quadrat en només unes hores, a poblacions com Cabanes o Benicàssim. Segons les dades d'Avamet, van ser més de 280 litres a Cabanes i 240 a Benicàssim. En nombroses poblacions de la Plana han superat els 100 litres per metre quadrat durant la nit. És el cas de Vilanova d’Alcolea, Sant Mateu o Castelló de la Plana, on els pluviòmetres ja acumulen més de 200 litres. El balanç de pluges acumulades d'aquests dies deixa xifres de tres dígits de dalt a baix de la Comunitat Valenciana. Ontinyent, la capital de la Vall d'Albaida, s'emporta el rècord, amb 325 litres per metre quadrat. Però també destaquen els 276 de Beniarrés, al Comtat, o els 213 de Villena, a l'Alt Vinalopó. Una pluja que és un bon antídot contra els incendis. 

Un físic de la Universitat de València, Álvaro Moreno, ha entrat a formar part d'un exclusiu grup de 40 persones expertes de Google Earth Engine, la plataforma més potent per a obtindre dades geoespacials. A través d'aquestes plataformes es poden controlar aspectes com ara el canvi climàtic. 

El Poble Nou de Benitatxell, a la Marina Alta, homenatja qui ha sigut el metge del poble els últims quaranta anys. Durant molt de temps va ser l'únic facultatiu, pediatre i practicant d'uns pacients. Feia fins i tot de psicòleg. El seu nom és Régulo Lorente. Diu que ara els metges de família tenen més mitjans, però menys temps. 

stats