29.05.2023 | Les notícies de la nit

50 min.
tp

En 'Les Notícies de la Nit' de hui hem abordat la dissolució de les Corts Generals i la convocatòria d'eleccions a la Moncloa per al 23 de juliol. L'anunci l'ha efectuat aquest matí Pedro Sánchez per sorpresa i ha agafat a contrapeu els partits, que analitzen els resultats electorals de les municipals i autonòmiques que es van celebrar ahir. Entre les reaccions, la del president del PP Alberto Núñez Feijóo, que diu que està preparat per al canvi de govern i la d'Unides Podem, que comença negociacions amb Sumar, la formació de Yolanda Díaz, a l'hora de conformar una candidatura conjunta, segons ha dit hui la secretària general Ione Belarra. 

En clau autonòmica, PP i Vox han reunit hui les executives per tal d'analitzar els resultats. Els populars han guanyat les eleccions a la Generalitat amb 40 escons i Carlos Mazón podria ser president, amb el suport de Vox. Mazón ha evitat hui especular sobre futurs pactes i Vox s'ha reafirmat en el missatge llançat ahir: sumar, però sense concessions. Per la seua part, tant PSPV-PSOE com Compromís reuniran demà les executives. Els dos partits han coincidit que la ciutadania ha votat en clau estatal i no ha valorat la gestió efectuada. Unides Podem reunirà esta setmana els òrgans de govern i Ciutadans tindrà executiva nacional demà. A les valoracions electorals també s'afegirà l'anàlisi i l'elaboració de l'estratègia a seguir de cara a les noves eleccions del 23 de juliol. 

Amb estes eleccions, el PP passarà a controlar les quatre ciutats més grans de la Comunitat Valenciana. Els populars, amb María José Catalá al capdavant, es converteixen, amb tretze regidors, en primera força per davant de Compromís i PSPV a l'Ajuntament de València. Necessitarà el suport de Vox per a governar, tot i que Catalá assegura que intentarà governar en minoria i buscar acords puntals amb els de Santiago Abascal.   

A Alacant, Luis Barcala augmenta el seu poder i es queda a només un regidor de la majoria absoluta. I a Elx, tot i ser primera força, el socialista Carlos González no arriba a l'absoluta i serà el popular Pablo Ruz qui podrà governar també amb Vox. De fet, Ruz ja ha confirmat contactes amb este partit. Castelló de la Plana torna a ser territori popular, amb onze edils, i obliga Begoña Carrasco a pactar amb Vox. L'alcaldessa en funcions, Amparo Marco, ha avançat que no arreplegarà l'acta. 

Assassinada una dona embarassada a Vitòria. El presumpte assassí és l'exparella, de qui tenia una orde d'allunyament que ella mateixa volia anul·lar. La Guàrdia Civil ha detingut el presumpte autor. També a Mallorca han detingut una dona acusada d'intentar enverinar els seus fills i a Granada s'investiga la mort d'una dona també embarassada i del seu fill a mans, presumptament, del seu germà, que també està detingut. 

En l'apartat cultural, la intel·ligència artificial ha convertit el món musical en un nou escenari. Cançons generades per una intel·ligència artificial que simulen veus i estils inunden les xarxes. La falta de regulació planteja riscos per a les discogràfiques, com pot ser la infracció de drets d'autor.  

stats