20.03.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre la crisi generada en Ciutadans al si de la Diputació d'Alacant. Aquesta vesprada Julia Parra i Javier Gutiérrez han comunicat que renunciaven a les competències en la corporació, explicant que ho fan per a no perjudicar la imatge de la Diputació. Però no han deixat l'acta i es queden en el grup de no adscrits. Ciutadans, el PSOE i Compromís han demanat que també deixen l'acta. L'organisme provincial, en una decisió dictaminada pels serveis tècnics, ha destituït els assessors del Grup Ciutadans del lloc per desaparéixer aquest grup polític, que ha amenaçat de trencar el pacte de govern aquest mateix dilluns si els dos diputats que havien deixat la formació no deixaven les competències. Ni els dos ex de Ciutadans ni el president de la Diputació, Carlos Mazón, han volgut fer declaracions.

Poques setmanes abans d'acabar la legislatura, els partits amb representació a les Corts no han aconseguit desbloquejar la renovació dels òrgans consultius de la Generalitat. La major part fa mesos que tenen el mandat caducat. Parlem d'organismes fonamentals per al funcionament de les institucions, com ara el Consell Jurídic Consultiu i la Sindicatura de Comptes. El termini acabava aquesta vesprada, però el PP diu ara que s'estima més esperar a després d'eleccions i la resta de partits els acusen d'electoralisme. Així, l'onzena legislatura començarà amb set òrgans pendents de renovació. 

Crida del comité científic de l'ONU per a reduir l'impacte del calfament global. Alerten que ja és inevitable l'augment del nivel del mar, entre 2 i 3 metres. Però també asseguren que encara estem a temps d'evitar que vaja a més. Això sí, per aconseguir-ho cal que retallem a la meitat les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle abans del 2030 per a limitar el calfament global a 1,5 graus aquest segle. Per damunt d'aquest límit, diuen que les conseqüències en forma de fenòmens meteorològics extrems serien especialment catastròfiques. 

L'afluència massiva a les Falles de València ha reobert el debat sobre si cal un canvi de model. Aquestes festes passaran a la història per ser multitudinàries, fins al punt de ser unes Falles massificades. El fet de ser les primeres realment lliures de covid, de caure en cap de setmana, el bon oratge o que hui siga festiu, entre altres a Madrid, han contribuït de valent, però són moltes les persones les que es plantegen si és el model de festa que necessita la ciutat. L'Ajuntament de València ha alertat que no es pot perdre el control de la festa. L'oposició ha demanat més neteja i millor planificació. 

La crònica política d'Espanya ve marcada pel debat de demà de la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez, la qual defendrà l'economista Ramón Tamames, de 89 anys. El govern de coalició i els partits valoren una moció que no prosperarà per la falta de suport a l'hemicicle. Una votació en la qual el PP s'abstindrà. És la sisena moció de censura de la democràcia i la segona de Vox contra Pedro Sánchez.  

A França, aquesta vesprada Emmanuel Macron ha superat les dues mocions de censura contra el govern francés per la reforma de les pensions, però viu el moment de més debilitat política des que va arribar al poder el 2017. 

El Banc Central Europeu ha fet una crida a la calma després de la crisi bancària. La presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, ha dit hui que el Banc Central Europeu està preparat per a respondre a la inestabilitat de la banca. Lagarde ha defensat la pujada dels tipus d'interés com a mesura per a abaixar la inflació. 

stats