15.03.2023 | Les notícies de la nit

67 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de com les festes són protagonistes aquests dies. A València esta vesprada s'ha conegut el ninot indultat dels monuments grans, que ha recaigut en "La pirotècnia", de la falla Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana, més coneguda com L'Antiga de Campanar, obra de l'artista Carlos Carsí. També aquesta nit, passades les 21 h, s'han donat els premis de les falles infantils. El primer premi de la Secció Especial ha sigut per a la falla infantil Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal, titulada “Tri”, obra de l’artista faller José Gallego. Mentrestant, els monuments grans van agafant forma en la nit de la Plantà al Cap i Casal i a la vora de 150 pobles i ciutats que també celebren Falles. 

A Castelló de la Plana viuen l'equador de les festes fundacionals de la ciutat. I arriben a aquest punt de la setmana gran de la Magdalena amb una gran participació. Aquesta vesprada les colles han realitzat el seu particular homenatge a la Magdalena sobre rodes, les dels carros engalanats. Emulen les tradicionals alqueries de llauradors i són peces clau de la festa. Hi han participat unes 3.600 persones i vora un centenar de carros que han compartit carrer amb la música de la dolçaina i el tabal en l'edició 21a de l'homenatge als músics que posen la banda sonora a la Magdalena. I la pólvora també ha sigut aquesta nit protagonista amb la mascletà nocturna i els correfocs. 

En l'apartat polític, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivà, ha presentat al Congrés, més concretament a la comissió del Pacte de Toledo, la reforma de les pensions. Pugen les cotitzacions a les rendes més altes, s'augmenten les pensions mínimes i s'estableix la possibilitat de descomptar els dos pitjors anys de sou de la cotització. L'oposició, com la patronal CEOE, se n'ha desmarcat perquè, segons diuen, la reforma perjudica la classe mitjana. Els socis de govern han escenificat l'entesa. L'acord s'ha firmat aquest matí entre el govern espanyol i els sindicats, però no ha comptat amb el suport de la patronal.

En economia, les borses europees han viscut la segona jornada de pànic en una setmana. En aquesta ocasió arrossegades per la crisi del banc Credit Suisse. L'Ibex ha perdut 4,37%, i entre les majors caigudes el Banc Sabadell, més del 10%. Veus expertes descarten que la crisi bancària s'estenga a més entitats i remarquen les peculiaritats de la situació de Credit Suisse. 

Anecoop, el primer exportador hortofructícola d'Espanya, ha presentat hui resultats. El grup va tancar el 2022 amb una facturació de rècord, vora 1.000 milions d'euros, en una campanya de les més complicades de la seua història. El seu director general, Joan Mir, ha vaticinat que durant aquest març els preus dels aliments baixaran. 

stats