14.02.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que el 2035 estarà prohibida la fabricació de turismes i furgonetes de gasoil i gasolina, inclosos els vehicles híbrids. El Parlament Europeu ha aprovat aquesta mesura que genera escepticisme entre fabricants i usuaris per la falta d'infraestructures que facen viable el cotxe elèctric. Ara només cal que li donen el vistiplau definitiu els 27 països de la Unió. A la Comunitat Valenciana l'any passat es van vendre 2.300 unitats d'elèctric pures. Al gener en portem quasi 700, un 65% més. Però el vehicle més venut encara és el de gasolina. Hui en dia, majoritàriament el parc automobilístic a Espanya és de gasoil, amb una edat mitjana que frega els 14 anys. 

A la Vall d'Uixó la Guàrdia Civil espera identificar en les pròximes hores l'autor o autors de l'assassinat d'una dona embarassada. De moment, però, no hi ha cap detingut. També investiga el mòbil que hi ha al darrere, encara que s'ha descartat que siga un cas de violència de gènere i treballen amb dues hipòtesis: una revenja o una baralla entre famílies. Durant la baralla hi va haver dos tirs, un dels quals va pegar-li a la dona de 28 anys, embarassada de 37 setmanes. Traslladada a l'Hospital Clínic de València li van fer una cesària per salvar el fill. Ella ha mort hores després. S’han intensificat els controls en un barri que el veïnat qualifica de conflictiu. L’Ajuntament fa una crida a la tranquil·litat perquè asseguren que és un succés aïllat i no esperen represàlies.

Al barri de Benimaclet de València creix la indignació entre els moviments socials després de descobrir que han tingut un policia nacional infiltrat durant dos anys i demanen responsabilitats perquè consideren que s'han violat drets fonamentals. La Delegació del Govern defensa la legalitat en l'actuació de l'agent. El cas ha provocat divisió en el Botànic. Compromís i Unides Podem demanen explicacions, mentre que el PSPV i el PP defensen el treball del policia infiltrat. El moviment veïnal de València es manifestarà dijous de vesprada davant de la delegació del govern espanyol en senyal de rebuig a aquesta infiltració policial. 

La Comunitat Valenciana lidera les cooperatives d'autoconsum elèctric a Espanya. Amb 85 comunitats energètiques, contra les 73 a la resta de l'Estat, el nostre territori continua convencent cada dia més ciutadans i ciutadanes, com és el cas de la Todolella, als Ports, on 50 veïns i veïnes han decidit autoabastir-se amb les plaques solars, però poden afegir-se'n més. Per contra a Monòver, al Vinalopó Mitjà, el veïnat, col·lectius ecologistes, la Conselleria i l'Ajuntament s'han mostrat en contra de la declaració d'impacte ambiental que ha fet el Ministeri de Transició ecològica i que permet instal·lar una macroplanta fotovoltaica que generarà 230 gigawatts anuals. 

La Societat Espanyola d'Ornitologia, SEO Birdlife, ha analitzat les principals causes de mortaldat d'aus a Espanya, on cada any moren 60 milions d'exemplars. L'informe publicat hui conclou que les principals causes de mort de les aus són: xoc contra el cablatge elèctric, captura il·legal, electrocució, atropellament i enverinament. La Comunitat Valenciana no ix ben parada en l'informe. Ací principalment les aus moren per xocar contra els cables de la llum, intoxicades, per tret d'escopeta o per captura il·legal amb mètodes de cacera furtius.

Llums i ombres. És el balanç que el valencià Carlos San Juan, l'impulsor de la campanya "Soc major, no idiota", ha fet en 'Les notícies de la nit' un any després de presentar la iniciativa. El febrer de l'any passat va lliurar més de 600.000 signatures davant del Ministeri d'Economia i del Banc d'Espanya per a demanar un tracte més humà a les sucursals bancàries per a les persones majors, que se senten excloses per la digitalització amb què actualment treballen. Aquest metge jubilat hi veu avanços, diu que s'ha guanyat en visibilitat del problemes de la gent gran. Amb tot, assenyala que encara falta fer moltes coses. Entre altres, denuncia el tancament de caixers i oficines, les dificultats en les aplicacions i el cobrament de comissions per atendre a la finestreta.

stats