15.02.2023 | Les notícies de la nit

50 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat del repunt de l'IPC de gener a la Comunitat Valenciana al 5,7%, dues dècimes més que el desembre. La inflació al conjunt d'Espanya ha sigut del 5,9%. Som el quart territori amb el percentatge més baix. Però l'increment general té com a causa l'encariment dels carburants després d'haver-se retirat la bonificació de 20 cèntims. Junt amb els carburants, el vestit i el calcer i les comunicacions són els grups que més han contribuït a incrementar els preus. La vicepresidenta primera i minista d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat hui en el Congrés que la baixada i supressió de l'IVA en aliments bàsics funciona. I és cert que es constata que hi ha un cert respir, perquè aquests productes moderen l'encariment una dècima des de desembre. La fruita és la que més baixa, un 4,9%. La llet, un 2,10%. L'oli i els greixos, un 1,90%. Els ous, un 1,10%. I les creïlles i preparats, un 1%. Les hortalisses i llegums frescos només han baixat un 0,3%. La resta d'aliments pugen. El que més, l'arròs: de desembre a gener s'ha incrementat un 3,7%. Les causes sóm la previsió d'una mala collita, els alts costos i l'alça de preus en el mercat mundial. No obstant, ara el preu és un 15,9% més alt que fa just un any. Són 4 dècimes per damunt de la mitjana espanyola. I això vol dir que la ciutadania, majoritàriament, continua notant l'impacte de la inflació de manera directa. La inflació subjacent, que no té en compte els preus de l'energia ni dels aliments no elaborats, continua desbocada. Ha escalat 5 dècimes fins al 7,5%, la xifra més elevada en 37 anys. 

15.000 vistes suspeses a la província de València i més de 150.000 en tot Espanya. Són les conseqüències de la vaga de lletrats judicials que ja dura 23 dies. I no només afecta els juís. Al conjunt de l'Estat hi ha més de 500 milions d'euros parats, sense repartir, entre indemnitzacions per acomiadament, pensions i multes. A la província de València les associacions de lletrats i secretaris judicials calculen uns 50 milions paralitzats. 

Gràcies a l'anàlisi d'ADN, el Servei de Seqüenciació de la fundació pública Fisabio ha aconseguit establir el parentiu entre dues parelles de germans amb sospites de ser nadons robats. En col·laboració amb la Conselleria de Transparència, Fisabio ha creat un banc d'ADN que permetrà identificar més casos com aquest. Les associacions animen a inscriure's tota aquella persona que en tinga sospites.

Cada any es diagnostiquen 150 casos de càncer infantil a la Comunitat Valenciana. La supervivència actualment és del 85%. En els últims 25 anys ha pujat un 18%. La investigació és clau perquè aquest percentatge augmente any rere any. La supervivència del càncer infantil ha augmentat un 18 per cent els últims 25 anys. Però, encara que la ferida es cure, deixa una cicatriu en la vida de tota la família. En el Dia Internacional del Càncer Infantil, les veus expertes demanen més investigació i tecnologia. 

Any 1963 un jove Raimon publicà el primer disc. Entre les composicions hi havia 'Al vent', una cançó en valencià composta tres anys abans i que es convertiria en un himne a la llibertat. Hui una exposició amb obres procedents de la col·lecció d’art del mateix Raimon i d'Annalisa, la seua dona, celebra els 60 anys d'aquest clàssic. Fins al 20 de març es podrà visitar al Museu de Belles Arts de Xàtiva. 

stats