‘Zoom’ denuncia la precària situació laboral de les aparadores

L’espai d’investigació d’À Punt indaga en les condicions de treball irregulars que suporten les treballadores del calcer des de fa quatre dècades

Les aparadores continuen sense percebre ni tan sols una pensió després de tota una vida de treball.
Les aparadores continuen sense percebre ni tan sols una pensió després de tota una vida de treball. / Departament de Comunicació
23 de setembre 2022 - 10:44

Les aparadores, nom que reben sovint les treballadores del calcer, suporten des dels anys huitanta unes condicions laborals plenes d’irregularitats i infraccions legals. La seua situació, en molts casos, com les que treballen en la zona del Vinalopó, és tan delicada com injusta. Zoom, l’espai de reportatges d’investigació d’À Punt, produït per Secuoya Studios, ha entrevistat aparadores d’Elda, Villena i Elx per a radiografiar el fenomen.

Zoom ens acosta una realitat social denunciada
Zoom ens acosta una realitat social denunciada

L’equip capitanejat per Bérnar Giménez indagarà en les condicions de treball que arrosseguen des de fa més de quatre dècades, com no estar donades d’alta en la Seguretat Social, amb els greus perjudicis econòmics i fiscals que comporta aquesta desigualtat: tallers il·legals amb pèssimes condicions de salubritat, i jornades de treball de deu a catorze hores diàries.

Així i tot, les conseqüències més greus d’una vida dedicada al calçat tenen a veure amb la salut. Quines són les seqüeles més comunes? La situació és tan precària que totes les malalties físiques derivades de la seua professió no són reconegudes com a malalties professionals.

Parlarem de la malaltia coneguda com a paràlisi dels sabaters, una neuropatia tòxica causada per la intoxicació amb n-hexà que provocar paràlisi parcial en braços i cames a set treballadores de Villena. Aquestes dones treballaven habitualment amb coles i dissolvents, productes tòxics amb alta concentració d’aquesta substància química que, en exposicions llargues, afecta greument al sistema nerviós. Què va passar amb aquestes treballadores? Què va succeir amb els responsables?

Les aparadores pateixen la paràlisi dels sabaters
Les aparadores pateixen la paràlisi dels sabaters

L’espai de reportatges d’actualitat tractarà de donar resposta als motius d’aquestes anomalies o a l’absència d’una activitat regularitzada en funció dels convenis. Què han de dir els empresaris del calcer referent a això? Com és possible que, per unes sabates que costen més de 400 euros, la persona que les elabora només en reba tres?

El 26 de setembre del 2018, fa just quatre anys, el Senat va aprovar reclamar al Govern d’Espanya l’inici de les gestions per a solucionar els problemes de les aparadores. Malgrat això i a les múltiples mobilitzacions, aquestes treballadores continuen sense percebre ni tan sols una pensió després de tota una vida de treball.

També et pot interessar

stats