‘Zoom’ aprofundeix en les seqüeles mentals provocades per la pandèmia

·        El programa de reportatges d'investigació d'À Punt analitza l'increment de trastorns mentals com l'ansietat, la por i la depressió en totes les edats.

·        El format es confirma com una de les revelacions autonòmiques de 2021 amb un 4,6% de quota mitjana en la seua primera temporada, dada que ha superat l'estrena de la segona.

Una de les respostes que busca Bérnar Giménez és com ha afectat l'aïllament a les persones en les residències de majors
Una de les respostes que busca Bérnar Giménez és com ha afectat l'aïllament a les persones en les residències de majors / À Punt
10 de setembre 2021 - 10:16

La pandèmia de la Covid-19 ha tingut tràgiques conseqüències en la salut física de milions de persones de tot el món i milers d'espanyols i valencians, però també ha provocat por, ansietat i, fins i tot depressió. Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt es pregunta per l'estat de la salut mental de les valencianes i els valencians durant aquesta crisi sanitària sense precedents.

Dilluns que ve, 13 de setembre, l'equip capitanejat per Bérnar Giménez buscarà respostes a aquest increment de trastorns mentals detectat pels professionals de la salut. Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), des de l'inici de la pandèmia, un 6,4% de la població espanyola ha acudit a un especialista en salut mental per algun tipus de símptoma.

A més, la prescripció d'ansiolítics, antidepressius i inductors del son s'ha duplicat durant la pandèmia. De fet, dos milions d'espanyols consumeixen ansiolítics diàriament i som, juntament amb els portuguesos, els europeus que més ansiolítics, sedants i hipnòtics consumim.

Han augmentat els casos de depressió, transtorns alimentaris i suïcidis
Han augmentat els casos de depressió, transtorns alimentaris i suïcidis / À Punt

El pròxim Zoom també investiga com han portat l’aïllament els usuaris de residències de majors, un grup de persones que ha registrat prop de 2.000 morts a la Comunitat Valenciana segons dades de l'Imserso.

En alguns centres hospitalaris s'ha arribat a registrar un augment del 50% en les urgències per trastorns alimentaris entre adolescents i els intents de suïcidi s'han incrementat. Com ha afectat els joves haver de paralitzar les seues vides quan van començar la seua etapa adulta? És necessària una llei de salut mental? Fem Zoom en la salut mental.

El format, estrenat el passat mes de maig en la cadena de televisió pública valenciana, es confirma com una de les revelacions autonòmiques de 2021 amb una mitjana de 4,6% de quota mitjana en la primera temporada, dada que ha superat en l'estrena de la segona. El primer capítol, dedicat a les Falles de la Covid, va ser el contingut no informatiu més vist del dia en À Punt amb 78.000 espectadors de mitjana. L'espai va arribar a ser vist per 189.000 persones en algun moment de l’emissió i va superar el 40% de fidelitat per part de l'audiència.

A més de posar el focus en la salut mental derivada del coronavirus, Zoom abordarà en aquesta segona etapa noves investigacions centrades en el negoci de la xufa; les obres de construcció del corredor mediterrani; indagarà les agressions ultres que van tindre lloc el Nou d'Octubre de 2017 a València, i aprofundirà en la històrica pantanada de Tous de 1982

També et pot interessar

stats