‘Valencians al món’ visita la serralada dels Andes a Santiago de Xile

El país sud-americà és famós per la seua espectacular naturalesa

Cristina va deixar Castelló de la Plana per Xile fa 20 anys
Cristina va deixar Castelló de la Plana per Xile fa 20 anys / Departament de Comunicació
07 de juny 2022 - 11:52

Aquest dimecres 8 de juny a les 22:00, en À Punt, Valencians al món ens descobreix els secrets d’una de les ciutats més antigues d’Amèrica: el reporter Enrique Tena visita Santiago de Xile i ens mostra el seu patrimoni, els seus grandiosos paisatges i les històries personals dels nostres valencians.

Cristina, de Castelló de la Plana, fa vint anys que viu a Santiago. Amb aquesta cuinera de paelles visitarem el centre neuràlgic de la capital xilena, la Plaza de Armas, on hi ha la catedral metropolitana. Amb ella assistirem al canvi de guàrdia del palau de La Moneda. També cuinarem una de les seues paelles a domicili i anirem a entregar-la.

Dani, de València, fa sis anys que viu a Santiago. Amb aquest historiador entrarem a la Biblioteca Nacional i al Museu d’Art Precolombí i tastarem el Terremoto, el còctel més típic de la ciutat.

Manuel, d’Alacant, fa huit anys que viu a Santiago. Amb aquest jardiner parlarem sobre el seu ofici a Xile i farem ràfting al Cajón del Maipo, un congost dels Andes. També ens meravellarem amb l’embassament del Yeso, situat a la serralada andina, i tastarem la carn xilena.

Un tast del còctel més típic de la ciutat amb Dani de València
Un tast del còctel més típic de la ciutat amb Dani de València

Laura, de València, fa tres anys que viu a Valparaíso, una localitat molt prop de la capital. Amb ella veurem els llops marins de la badia, visitarem la casa del Premi Nobel Pablo Neruda i les dunes de Concón.

Isaac, de l’Olleria (Vall d’Albaida), fa tretze anys que viu a Santiago. Amb aquest músic visitarem el palau de La Moneda, la seu del govern, i pujarem al telefèric amb les millors vistes de la ciutat. També tastarem els plats més representatius de la gastronomia del país i assistirem a un concert al Teatro Municipal. Carlos, d’Alzira (Ribera Alta), fa deu anys que viu a Santiago. Amb aquest flautista, amic d’Isaac, tastarem el típic pisco, sempre en disputa entre Xile i el Perú.   

Carlos d'Alzira i Isaac de l'Olleria portaren l'art musical valencià a Xile
Carlos d'Alzira i Isaac de l'Olleria portaren l'art musical valencià a Xile

Santiago va ser fundada amb el nom de Santiago de la Nueva Extremadura pel conqueridor extremeny Pedro de Valdivia, el 12 de febrer de 1541 a la vall de Mapocho, una zona de clima temperat i de fàcil protecció, ja que el riu Mapocho hi origina una illa fluvial. Els primers edificis hi van ser construïts amb el suport dels indígenes nadius picunxes. Va ser designada com a capital de Xile el 1818.

Valencians al món s'ha adaptat als temps covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en les diverses destinacions. 

També et pot interessar

stats