‘Valencians al món’ visita Monterrey (Mèxic), l’anomenada ‘sultana del nord’
Dimecres visitem la ciutat amb la renda més alta d’Hispanoamèrica per a buscar la modernitat arquitectònica, la naturalesa i una gastronomia patrimoni immaterial de la humanitat.
Demà dimecres a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món, produït per La Cometa TV i Estrela Audiovisual, ens descobreix els secrets de Monterrey, Méxic. La reportera Cristina Orts visita una gran metròpoli americana per a conéixer els nostres paisans.
Javier té 47 anys i és un professor de l’Alcora (l’Alcalatén) que es va mudar a la tercera ciutat de Mèxic per faena fa ja 18 anys. Molt prompte va trobar l’amor i la seua vida va fer un canvi radical. Amb ell visitarem la Macroplaza, el Museu d’Història Mexicana o la Universitat de Monterrey, en la qual és degà de la Facultat d’Educació i Humanitats. I coneixerem com és un mercat dedicat a la santeria i la màgia.
També coneixerem José Luis, que és de Setaigües (la Foia de Bunyol), té 40 anys i en fa sis que està a Monterrey. Amb ell descobrirem el parc La Huasteca, un entorn sorprenent que no té res a veure amb la idea que ens hem fet de Mèxic, i visitarem les meravelloses grutes de García, impressionant formació geològica descoberta per un frare espanyol. A més, coincidirem amb els pares de José Luis, que han viatjat des de la Comunitat Valenciana per a conéixer el seu net acabat de nàixer.
Amb Iván, de 31 anys i d’Alacant, veurem com viu el seu dia a dia el propietari d’una empresa d’ambulàncies en temps de pandèmia mundial i, fins i tot, assistirem a una emergència. També sobrevolarem Monterrey i la seua regió en helicòpter i ens sorprendrem amb una ciutat molt allunyada dels tòpics mexicans.
Cristina, de 50 anys i d’Alzira (la Ribera Alta), va arribar a Monterrey per amor. Amb esta controller financera visitarem el parc de Chipinque, ja que Monterrey és la ciutat de les muntanyes. També tastarem el cabrit, la joia culinària d’una gastronomia que és patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco i sabrem com és fer amics en un nou país.
Cristina (Alzira)
Per la seua banda, Ximo, de 33 anys i de València, es va traslladar a Monterrey fa quatre anys perquè va conèixer una xica de la qual es va enamorar. Amb ell tastarem l’orxata mexicana, una mica diferent de la de València, visitarem una botiga d’artesania tradicional i prepararem un dels còctels més típics del país, la michelada, i un rostit típic de Monterrey.
Ximo (València)
Susi, d’Asp (Vinalopó Mitjà) i de 35 anys, es va traslladar a 9.000km de la terreta per a poder fer realitat el seu somni: dedicar-se professionalment a la música. De fet, Susi treballa en l’Orquestra Filharmònica del Desert i desenvolupa un projecte amb joves músics. Amb la seua dona, Triana, sabrem com es viu l’homosexualitat en una ciutat mexicana.
Susi (Asp)
Viatge a la ciutat amb la renda més alta de l’Amèrica Llatina
Monterrey és un dels principals centres financers de Mèxic i és el segon centre industrial més important del país després de la ciutat de Mèxic. La ciutat és prominent en la producció d'acer, ciment, vidre i cervesa. El 1999 la revista Forbes la va catalogar com la millor ciutat de negocis de Llatinoamèrica. La seua proximitat als Estats Units i el seu caràcter empresarial són dues de les característiques que va esmentar l'article.
Valencians al món s'ha adaptat als temps de Covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en les diverses destinacions.