La llum emancipadora del neoclassicisme en el programa cultural ‘Tot és art’

Aquest dijous, a partir de les 22 hores, en À Punt amb Josep Vicent

El presentador, Josep Vicent, es trobarà amb l’historiador Vicent Baydal
El presentador, Josep Vicent, es trobarà amb l’historiador Vicent Baydal / Departament de Comunicació
24 de novembre 2021 - 10:26

En el segle XVIII un moviment transformador sacseja Europa. Un grup nombrós i brillant d’intel·lectuals europeus, els il·lustrats, qüestionen el poder absolut de la monarquia i anuncien la democràcia moderna. Molts d’ells són valencians i difonen les noves idees pel nostre territori. Els artistes, per la seua banda, giren la mirada cap a l’antiguitat grecoromana i bastixen un nou moviment, el neoclassicisme, basat en els cànons clàssics de bellesa.

Tot és art ens convida aquesta setmana a conéixer les claus de l’estètica neoclàssica a partir, com sempre, de la realitat que ens envolta. El presentador, Josep Vicent, es trobarà amb l’historiador Vicent Baydal, que ens parlarà del moviment il·lustrat valencià i especialment de la figura de Gregori Maians. Aquest erudit va apostar per separar la fe de la raó en la investigació científica i humanística, i va combatre les falsedats i les supersticions que encara pervivien en les obsoletes universitats espanyoles. Portarem a l’actualitat aquesta lluita per la veritat i la raó, més vigent que mai si tenim en compte l’allau de fakes i estupideses que es fan passar per notícies en l’univers comunicatiu digital.

També recordarem les iniciatives de divulgació cultural que van cristal·litzar en l’Encyclopédie francesa, que pretenia condensar en una única obra tot el saber del seu temps. Seguint el fil d’esta idea, coneixerem un dels col·laboradors valencians més actius de la Viquipèdia, un projecte contemporani que és hereu dels enciclopedistes il·lustrats. La voluntat educativa de la Il·lustració té efectes també en la literatura. El gènere de la faula va viure la seua edat més daurada en la figura d’autors com La Fontaine o Samaniego.

Les arts plàstiques imitaven les obres grecoromanes perquè, en opinió dels neoclàssics, havien assolit la perfecció. Les pintures i les escultures perden expressivitat a favor de la simetria i de l’equilibri. Per a comprendre aquests conceptes observarem l’obra d’alguns dels artistes valencians més importants del neoclassicisme, com Vicent López i Josep Aparicio. I de la mà del professor d’escultura Alfredo Llorens coneixerem les tècniques que usaven els escultors per a convertir els seus tallers en fàbriques de producció en cadena, avançant conceptes aprofitats per la indústria del segle XX.

De la mà del professor d’escultura Alfredo Llorens coneixerem les tècniques que usaven els escultors
De la mà del professor d’escultura Alfredo Llorens coneixerem les tècniques que usaven els escultors

L’arquitectura neoclàssica fuig dels excessos barrocs i aposta per dissenys clàssics i funcionals. Es dissenyen grans places i avingudes àmplies per a garantir el benestar dels habitants de les ciutats. Amb l’arquitecta Aida Navarro, que aposta per la recuperació dels espais comuns per al joc i per a l’oci, analitzarem si el nostre entorn urbà està pensat o no perquè el disfruten els ciutadans i les ciutadanes, com pretenien els neoclàssics. I pel que fa a la música, de la mà de l’Orquestra ADDA Simfònica, Tot és art s’acostarà als grans mestres de la música del segle XVIII, com ara Mozart o Haydn.

També et pot interessar

stats