Un metge valencià forma part de l’expedició que vol pujar al K2 a l'hivern

El K2 és l’únic 8.000 que encara no ha sigut escalat a l'hivern

Josep Sanchis acompanyat de la resta de membres de l'expedició
Josep Sanchis acompanyat de la resta de membres de l'expedició

Josep Sanchis, un jove de Xàtiva de 37 anys, forma part de l’expedició espanyola que intenta, en aquests moments, escalar el K2 (la segona muntanya més alta del món, amb 8.611 m) a l’hivern. Situada al Karakorum (entre el Pakistan i la Xina) no ha estat mai coronada a època hivernal. Des de la dècada dels 80 hi ha hagut quatre intents sense èxit “per culpa, sobretot, del jet stream o forts corrents d’aire que, combinats amb les baixes temperatures fan molt complicada l’escalada i el control de l’equip”, comenta Sanchis. I és que el K2 “és la primera muntanya de l’Himàlaia i hi ha uns corrents de vent que bufen d’oest a est que es troben primer al K2, per això és tan difícil”.

Arribar al campament base és complicat

Sanchis es troba a hores d’ara al campament base de l’equip que va aterrar a Islamabad al gener. Després d’arribar a Skardu per carretera i d’una setmana de trekking, va arribar al campament situat a uns 5.000 metres d’altitud. La resta de l’expedició, encapçalada per Álex Txikon, havia arribat al campament 2 (6.650 m) aquest cap de setmana i volien arribar al campament 3 (a 7.300 m) però els forts vents ho han impedit i hui l’equip ha tornat al campament base, “Álex i els cinc xerpes que l’acompanyaven hi tornaran de nou el 5 de març, quan hi ha una finestra de bon oratge”.

Per primera vegada s'han alçat iglús per a dormir, on s'aconsegueix estar només a -5º

A hores d’ara tots es refugien en uns iglús construïts per primera ocasió en una escalada “i que fa que puguen descansar a només cinc graus sota zero” comenta Sanchis, que afegeix que aquesta nit hi ha una temperatura de 25 graus sota zero amb ratxes de 20 km/h “i al campament 2 estaven amb vents de 60 km/h amb 40 zota zero, però amb una sensació tèrmica de 50”.

La carretera al camp base del K2 és estreta, perillosa i sol tallar-se per la neu

Josep Sanchis, ginecòleg i coordinador a la clínica Quirón de València, va conéixer Txikon a l’Argentina. “Em va oferir la possibilitat de col·laborar en l’expedició i vaig pensar que era una oportunitat única en la vida que, a més, venia en el moment adequat, per a fer una cosa diferent”, comenta il·lusionat Sanchis davant d’aquesta perillosa aventura.

Una aventura esportiva combinada amb una tasca social. Sanchis, conjuntament amb l’altre metge de l’expedició, Kepa Lizárraga, que ha hagut d’abandonar, ha combinat el repte esportiu amb dues investigacions. Un estudi pioner sobre la falta d’oxigen en condicions extremes (Xtreme Genètics Project), amb la col·laboració de l’Institut Biomèdic de Sant Pau, la Universitat Politècnica de Barcelona i el Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, que vol estudiar els factors genètics i els mecanismes reguladors d’individus sans que s’adapten sota els efectes d’altitud i hipòxia.

Un segon estudi sociosanitari es fa en col·laboració amb la Fundació Félix Baltistán “que treballa a la zona en l’escolarització de xiquetes i l’empoderament de les dones”. El 2018 Unicef va declarar que el Pakistan és el país amb la taxa més alta de mortalitat neonatal. L’estudi pretén investigar si en aquesta zona passa el mateix (en concret a la vall de Hushe, amb una població de 12.000 persones), veure quins són els factors que influeixen en aquesta situació i com es pot posar-hi remei.

Sessió formativa d'ecografies de Josep Sanchis amb les 'lady health care' a Khaplu

Sanchis va aprofitar els dies d’adaptació per a visitar la zona i entrevistar-se amb personal sanitari i dones afectades. A falta d’aconseguir dades oficials del Pakistan, ell veu en la meteorologia el factor principal, “les dones moltes voltes no poden acostar-se al centre mèdic més pròxim, que en moltes ocasions tampoc reuneix les millors condicions” comenta Sanchis, que recorda que en els parts, per a netejar-se les mans, havia de trencar el gel.

A la població d'Askole, fent consulta pediàtrica

Com que la fundació Baltistán va donar tres ecògrafs portàtils, ell s’ha dedicat, a més, a explicar-ne el funcionament a les lady health care, “que fan les funcions de comares, encara que no ho són”, afegeix Sanchis. A més, ha oferit atenció sanitària als xiquets i les dones de zona.

Ara espera el pròxim intent d’aconseguir el cim de la segona muntanya més alta del món, coneguda com “la muntanya salvatge” tot i que tenen com a data màxima de tornada el 22 de març.

També et pot interessar

stats