Comencen a Tòquio els Jocs Olímpics de la pandèmia

Aquest divendres, la cerimònia inaugural dirigeix el focus cap als grans protagonistes, els esportistes

La delegació espanyola
La delegació espanyola desfila per l'Estadi Olímpic de Tòquio / Efe

Amb l'amenaça latent d'un rebrot de Covid-19 que poguera precipitar una interrupció fatal, els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 s'han inaugurat aquest divendres, un any després de la data prevista, amb l'esperança que el principal espectacle esportiu del món, amb 10.500 atletes de 204 països, alleuge la càrrega psicològica derivada de la pandèmia.

Per primera vegada en la història en recintes sense públic per a no donar facilitats al coronavirus, els 32ns Jocs tiren avant sota un estat d'emergència al Japó gràcies a la il·lusió acumulada dels esportistes i l'obstinació del COI i dels organitzadors per a no fer front a les nombroses pèrdues econòmiques.

Fins a l'últim moment, part de la societat japonesa ha mostrat el seu rebuig a la celebració per la por que puga causar l'increment de casos de Covid-19. Aquest migdia s'han manifestat als voltants de l'antic Estadi Nacional de Tòquio, remodelat i rebatejat com a Olímpic per a l'ocasió, en els minuts previs a la cerimònia inaugural desafiant el fort control policial.

Abans de la inauguració, però, ja havien començat algunes competicions. De fet, en aquesta jornada s'ha batut el primer rècord olímpic. La coreana An San ha superat la millor marca establida en una cita olímpica en tir amb arc i que estava vigent des d'Atlanta 96.

El programa de competició dels segons Jocs japonesos (els primers van ser el 1964) inclou 33 esports, inclosos quatre debutants (escalada, surf, skate i karate) i un, el beisbol/softbol, que en va eixir el 2008 i ara torna al menú.

L'equip olímpic espanyol té raons per a fer-ho amb un somriure amagat darrere de la màscara: arriba als Jocs amb un extens catàleg d'opcions de medalla, amb el suport dels resultats de les últimes temporades, que li permetrien millorar els 17 pòdiums de Rio de Janeiro 2016 i, en el millor dels casos, aproximar-se a la xifra màgica dels 22 metalls de Barcelona 92.

En la delegació de 321 esportistes hi ha 28 valencians que participaran en tretze modalitats esportives diferents, i serà l'atletisme, amb huit representants, la prova més concorreguda. La delegació espanyola és enguany la més nombrosa de la història de l'esport estatal.

També et pot interessar

stats