Quins són els fitxatges més estranys dels equips valencians?

Pastore se suma a una llarga llista de grans jugadors que van recalar en equips de la Comunitat Valenciana

Els fitxatges més estrenays dels equips valencians
Els fitxatges més estrenays dels equips valencians

L'Elx està d'enhorabona. El seu propietari, Christian Bragarnik ha firmat Javier Pastore. Un gran jugador, de talla mundial, que arriba a un equip humil per a tractar de mantindre'l en Primera Divisió una temporada més. Aquest és un més dels fitxatges estranys que, any rere any, ens han deixat els equips valencians. Ací repassem els millors:

1957: L'Elx fitxa César Rodríguez i el puja a Primera Divisió

Un dels grans primers fitxatges mediàtics dels equips valencians va ser el de César Rodríguez per l'Elx l'any 1957. César va marcar una època en el FC Barcelona fins a convertir-se en el màxim golejador històric de l'equip. Títol que va mantindre durant dècades fins a la irrupció de Leo Messi. Tot i això, encara segueix sent el segon màxim anotador.

El català va arribar al club il·licità amb 37 anys i quan estava en Tercera Divisió. En dues temporades el va aconseguir pujar a Primera Divisió per primera vegada en la seua història abans de retirar-se l'any 1960.

César Rodríguez, mític jugador del Barça i de l'Elx
César Rodríguez, mític jugador del Barça i de l'Elx

1967 i 1976: Di Stefano fitxa per l'Elx, el València i el Castelló com a entrenador

Un dels millors jugadors de la història del futbol, Alfredo Di Stefano, va ser entrenador de tres equips de la Comunitat Valenciana. Primer, en la temporada 1967-1968 va dirigir durant 15 partits l'Elx en Primera Divisió.

L'hispanoargentí és un mite també del València CF, a qui va entrenar en diverses temporades durant la dècada dels setanta i els huitanta; i es va convertir en l'entrenador que l'ha dirigit en més partits de Lliga en la història del club.

Finalment, el guanyador de dos premis Baló d'Or, també va ser entrenador del CE Castelló durant la temporada 1977-1978 en Segona Divisió, on va tractar d'ascendir-lo, sense èxit, a la màxima categoria del futbol espanyol.

Di Stefano en la seua època com a entrenador del València CF
Di Stefano en la seua època com a entrenador del València CF

1981: Johann Cruyff fitxa pel Llevant

Era l'any 1981. El Llevant, en Segona Divisió, buscava ascendir de categoria i, casualitats del destí, el seu president en aquella època, Paco Aznar, va fer tot el possible per portar el veterà neerlandés, Johann Cruyff. El seu viatge a Amsterdam va ser productiu i en gener, va anunciar un fitxatge que va fer il·lusionar tota una afició.

Cruyff va jugar només deu partits i va marcar dos gols, però l'empremta que va deixar el jugador per haver jugat al club blaugrana va ser majúscula.

Johann Cruyff amb la samarreta del Llevant
Johann Cruyff amb la samarreta del Llevant

1996: El València contracta Romário

Després de diverses temporades tractant de fitxar el davanter brasiler, el somni es va fer realitat l'any 1996. Romário arribava com una gran estrela, però ja en la primera temporada no va quallar. Les constants disputes amb Luis Aragonés van fer que demanara una cessió, que es va certificar quan només havia jugat cinc partits de lliga.

A la seua tornada, el jugador només va disputar sis partits de lliga més i un de Copa abans que se'n tornara al Flamengo del seu país natal.

Romario celebra un gol a l'Atlètic de Madrid
Romario celebra un gol a l'Atlètic de Madrid

2003 i 2006: Riquelme i Pirès formaren part d'un equip de llegenda

Tan sols cinc anys després que el Vila-real ascendira a Primera Divisió per primera vegada en la seua història, el Vila-real va contractar una estrela emergent. Riquelme ja havia deixat detalls del que era com a jugador, però en el club groguet va despuntar fins a portar-lo a unes semifinals de Champions League.

En 2006, l'argentí va deixar el club, però va arribar una altra superestrela. El francés Robert Pirès, guanyador del Mundial del 1998, l'Eurocopa del 2000 i de dues lligues angleses, arribava al submarí amb 33 anys, on també va ser un dels principals jugadors que van contribuir a aconseguir el subcampionat de la temporada 2007-2008. En total, va jugar 129 partits entre totes les competicions, va marcar 18 gols i va repartir 15 assistències.

Riquelme i Pirés van fitxar pel Vila-real en 2003 i 2006
Riquelme i Pirés van fitxar pel Vila-real en 2003 i 2006

2010: fitxatges mediàtics per a un Hèrcules recentment ascendit

L'ascens de l'Hèrcules a Primera Divisió en 2010 li va permetre fer un esforç per fitxar tres grans jugadors per a tractar de mantindre la categoria. El primer va ser Royston Drenthe. El neerlandés, després d'unes temporades irregulars en el Reial Madrid, va recalar a Alacant, on no es va poder adaptar.

Royston Drenthe amb l'Hèrcules
Royston Drenthe amb l'Hèrcules

El segon va ser el paraguaià, Nelson Haedo Valdez. El davanter va arribar al club després que pagara 4 milions d'euros al Borussia Dortmund alemany. El jugador va anar de més a menys. Va ser l'heroi, amb dos gols, en la victòria en la segona jornada al Camp Nou per 0 a 2. Però la seua contribució en l'atac herculà va ser de només 6 gols més en tota la temporada.

El gran altre fitxatge de l'Hèrcules d'aquella temporada va ser David Trezeguet. El francés, convertit en galàctic a Itàlia i havent sigut campió del món amb França en el 1998 i de l'Eurocopa en el 2000, arribava amb 33 anys al club alacantí. Fent parella amb Valdez, el francés va fer 12 gols en 31 partits abans d'anar-se'n a jugar al Baniyas de la lliga dels Emirats Àrabs.

Valdez i Trezeguet en un partit de l'Hèrcules
Valdez i Trezeguet en un partit de l'Hèrcules

2021: Pastore, última gran incorporació de la Lliga

Amb el mercat de fitxatges ja tancat, l'Elx ha anunciat, quasi de sorpresa, la contractació de l'argentí Javier Pastore. Guanyador de cinc lligues franceses i nominat al Baló d'Or l'any 2015, Pastore ha sigut un dels jugadors recurrents de la selecció argentina des que va debutar l'any 2010.

Ara, i després de tres temporades sense rendir al seu màxim nivell en la Roma, arriba a un Elx amb molts argentins i on buscaran consolidar l'equip en Primera Divisió.

Pastore és l'últim gran fitxatge que arriba a la lliga espanyola
Pastore és l'últim gran fitxatge que arriba a la lliga espanyola

2021: Raúl Bravo fitxa pel Gandia i pel Pego (bonus track)

L'exfutbolista del Reial Madrid, Leeds, Rayo Vallecano o Olympiacos, entre d'altres, i campió de dues lligues espanyoles i dues gregues, Raúl Bravo, fa anys que està jugant en les categories amateurs de la Comunitat Valenciana. Primer ho va fer en la UE Gandia i, enguany s'ha convertit en el fitxatge estrela del Pego de Primera Regional.

El central, de 40 anys, buscarà l'ascens a Regional Preferent amb l'equip alacantí.

Raúl Bravo ha fitxat pel Pego alacantí
Raúl Bravo ha fitxat pel Pego alacantí / Pego CF

Altres

Cal fer menció especial a altres grans jugadors que van estar sota la disciplina d'equips modestos de la Comunitat Valenciana. Vicente Del Bosque, per exemple, va jugar durant una temporada en el CD Castelló abans de convertir-se en el gran referent del madridisme de la dècada dels setanta i els huitanta.

L'Hèrcules també es va aprofitar de la fama que havia fet Kempes en el València i el va fitxar per dues temporades quan va abandonar el club de Mestalla l'any 84.

També l'Elx va fitxar el campió del món, Mazinho, l'any 2000; i en el 2002, el Llevant va contractar l'exmadridista i campió d'Europa Mijatovic. També, a un Vila-real ja consolidat en l'elit del futbol mundial, va arribar Alexandre Pato l'any 2016. No obstant això, l'anomenat Millor jugador jove de l'any 2009, no s'hi va saber adaptar i va deixar el club amb només 24 partits jugats i 6 gols.

També et pot interessar

stats